Potrivit unui studiu realizat de Feedback EU, cantitatea de alimente irosită în fiecare an în Uniunea Europeană este cu 15 milioane de tone mai mare decât cantitatea de alimente importată. Specialiștii arată că UE ar putea contracara creșterea prețurilor la alimente dacă ar reuși să reducă aceste cantități risipite.
Directorul centrului care a efectuat cercetarea apreciază că “în această perioadă cu prețuri mari și cu o criză a costului de trai, este scandalos că UE aruncă, în teorie, mai multă mâncare decât importă. UE are acum imensa șansă de a stabili obiective pentru reducerea risipei, în drumul de la fermă la furculiță, până în 2030, pentru a aborda schimbările climatice și a îmbunătății securitatea alimentară”.
Un fost economist al FAO, acum analist al pieței de cereale, “era alimentelor ieftine s-a încheiat iar prețurile vor rămâne, probabil, ridicate chiar și după încetarea războiului ruso-ucrainean”. Separat, Olivier De Schutter, raportor special ONU pentru sărăcie, afirmă că este mai avantajos pentru industria alimentară să vândă mai multă hrană decât este necesar, în loc să facă investiții pentru a reduce risipa.