Scandal în industria alimentară din cauza etichetelor nutri-score, cunoscute și sub denumirea de etichete semafor, care ne arată prin litere și culori care sunt produsele bogate în zahăr, sare și grăsimi. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a decis să interzică începând din luna noiembrie vânzarea alimentelor care au această etichetă, pe motiv că măsura este discriminatorie pentru producători.
Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Un nordic nu poate mânca ceea ce mănâncă un cetățean european din sudul acestui continent, pentru că au nevoie de aporturi valorice diferite, au nevoie de o cu totul altă alimentație, doar pentru a rezista climei în care aceștia locuiesc. Este adevărat că nici cel din sud nu trebuie să mănânce carne de ren. Și atunci intreb: carnea de ren în sud va fi notată cu D și în nord va fi notata cu A? Iată că toate aceste abordări au nevoie de o etalonare, de o abordare unitară la nivelul Comisiei Europene și abia după aceea vom putea ști dacă și în ce manieră vom putea transmite aceste informatii consumatorului.”
Ce indică eticheta nutri-score (eticheta semafor) Nutri-score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul, într-o formă simplificată, asupra calității nutriționale a produsului. Sunt 5 litere de la A la E și 5 culori. Verdele indică alimentele pe care le putem consuma des și în cantități mari, adică produsele cu cea mai înaltă valoare nutrițională, galbenul înseamnă prudență, iar la portocaliu și roșu consumul trebuie să fie limitat.
Măsurătorile nutri-score se fac pentru o sută de grame sau o sută de mililitri de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului – conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume, iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea – valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grăsimi saturate.