Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință până la 2% și dobânda la depozite la 1,5%, fiind cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. În comunicatul de presă, instituția argumentează: ”Inflația este mult prea mare și va rămâne peste ținta de 2% pentru o lungă perioadă de timp. În septembrie, inflația în Zona Euro a fost de 9,9%. Politica monetară a Consiliului Guvernatorilor vizează reducerea sprijinului pentru cerere și protejarea împotriva riscului unei schimbări în sus a așteptărilor inflaționiste”.
BCE a modificat și termenii operațiunilor de refinanțare pe termen lung, pentru a încuraja băncile să ramburseze anticipat împrumuturile multianuale. Reuters subliniază că Banca a anulat ani de stimulare economică agresivă în doar câteva luni, pentru că a fost nevoită să crească indicatorii. Prețurile au urcat brusc, din cauza redeschiderii economiilor în mod dezordonat după pandemie, dar și a războiului provocat de Rusia în Ucraina.
Înaintea ședinței de astăzi, lideri politici europeni, precum cei din Franța sau Italia, au reclamat că o politică monetară mai strictă riscă să afecteze puternic economiile pe termen lung.