Evoluția populației ocupate civilă medie de la nivelul județului Vaslui în următorii ani este îngrijorătoare. Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2022 – 2025, la sfârșitul anului curent populația ocupată din județul Vaslui va fi de 118.100 persoane, pentru ca în anul 2025 să ajungă la 119.700 persoane.
La acest capitol, restul județelor din Moldova au o valori mai bune peste trei ani: Bacău – 204.400 persoane; Botoșani – 132.700 persoane; Neamț – 173.800 persoane; Suceava – 213.600 persoane; Iași – 286.600 persoane.
Populaţia ocupată civilă include toate persoanele care, la sfârşitul anului, aveau un loc de muncă legal în activităţile neagricole din sectorul formal sau în activităţi din agricultură, cu statut de: salariaţi, patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi, membri ai unor societăţi agricole sau ai unor cooperative.
Din nefericire, în ultimii ani, exodul populației active din județul Vaslui s-a intensificat. Pentru a diminua fenomenul, primarii nu au renunțat la dorința da a readuce acasă măcar o parte a tinerior plecați la muncă în străinătate. Tocmai de aceea, autoritățile locale continuă să investească în dezvoltarea serviciilor publice și caută să acceseze fonduri care să crească calitatea vieții în mediul rural.
„Acum 6 – 7 ani dacă îi întrebam pe tinerii plecați îmi spuneau că nu vor reveni acasă pentru că nu au condiții. În fiecare an eu discut cu aceste persoane, le invit la sediul primăriei și discutăm, pentru a ști care sunt așteptările lor. Acum și-au schimbat viziunea și spun că mai stau unul sau doi ani și se vor întoarce. Fiecare primar se bucură să vadă că satele se reîntregesc și prin din nou viață”, a spus Ciprian Tamaș, primarul comunei Șuletea.
(Dănuț CIOBANU)