de Dănuț CIOBANU
Creșterea animalelor este o îndeletnicire pe cale de dispariție în satele județului Vaslui. Pe de o parte, populația a îmbătrânit și nu mai poate ține animale, iar pe de altă parte tinerii preferă să plece la muncă în străinătate, unde câștigurile sunt mult mai rapide. Practic, fără forță de muncă și ajutor din partea statului, sectorul zootehnic nu are nicio șansă de supraviețuire.
Diminuare numărului de animale din județul Vaslui are loc în condițiile în care UAT-urile de la nivel local dispun de suprafețe de pășuni, care ar asigura hrana pentru aceste efective.
„O supun cu regret, la noi în comună efectivul de animale a scăzut cu circa 25% față de acum 10 ani. Fermierii pasionați și cu dragoste de animale le-au păstrat. Din păcate, sunt puțini. Populația este îmbătrânită, iar tinerii au plecat în străinătate. Munca la animale este zi lumină, iar tinerii nu mai sunt dipuși să crească animale. Sunt atrași de câștiguri imediate. Lipsește forța de muncă din domeniu”, a spus Vasile Novac, primarul comunei Ivănești.
De altfel, fermierii locali au avertizat că în maxim 10 ani, sectorul zootehnic va dispărea din județul Vaslui. Aceasta este prognoza pesimistă a specialiștilor în creșterea animalelor, care nu mai văd niciun viitor în acest domeniu.
„În curând, 10 ani spun mult, nu vom mai vedea oaie și vacă decât pe cutiile de ciocolată. Asta vă spune un om care face zootehnie de 25 de ani. Efectivele sunt tot mai mici, bătrânii care au crecut animale ori au murit ori nu mai pot să crească. Tineretul nici nu vrea să audă de așa ceva, dar nici nu sunt condiții ca să o spunem pe cea dreaptă. Va dispărea sectorul zootehnic în curând, de tot!”, spunea inginerul Daniel Mușetoiu, care deține o fermă de animale în zona Negrești.
Mai mult, criza forței de muncă din domeniu va face să dispară de pe piață și brânza de oaie. Din cauză că nu sunt oameni care să mulgă oile, fermierii se văd nevoieți să țină mieii până în toamnă.
„Nu avem personal care să mulgă oile, este o mare problemă. Vom lăsa mieii până în toamnă, când îi vom vinde. Lipsa personalului de muls cred că va face ca alimentul brânză să dispară din ferma mea. E posibil să se întâmple așa în toate fermele, din cauza lipsei de personal”, a mai spus Daniel Mușetoiu.