Est News

Firmele românești, afectate de criza energiei

businesswoman holding light bulb with turbine on coins and solar panel. concept saving energy and finance accounting

În timp ce 70% dintre managerii români consideră că războiul din Ucraina afectează mult sau foarte mult economia României, aproximativ 24% dintre manageri spun că situația companiei pe care o administrează s-a îmbunătățit în ultimele șase luni. Potrivit studiului Confidex, cu excepția agriculturii, managerii din toate domeniile de activitate sunt acum mai puțin încrezători comparativ cu începutul anului, iar printre principalele problemele invocate se numără creșterea costurilor materiilor prime și a energiei. O treime din companii riscă astfel să fie grav afectate de costurile în creștere a tarifelor din energie.

Managerii români se așteaptă la o recesiune, la o criză energetică și la o devalorizare a leului în raport cu dolarul și totuși, starea lor de spirit a crescut. Per total sunt mai relaxați. Întrebarea pe care ne-o punem este dacă această relaxare vine dintr-un nivel mai bun de pregătire, la nivelul mediului de afaceri, de a face față provocărilor, o creștere a gradului de reziliență și din încrederea managerilor că pot depăși chiar și cele mai mari provocări,fie vine din faptul că speră că situația va fi bună pentru că statul va interveni să rezolve problemele și adoptă o atitudine reactivă”, explică Andrei Cionca, co-fondatorul Impetum Group. 

Studiul mai arată că ultimii doi ani i-au determinat pe manageri să investească în digitalizare. Astfel, 21% au instalat panouri fotovoltaice, 12% au apelat la retehnologizare, iar 9% au redus consumul. Peste 50% din companii nu au luat însă nicio măsură de eficientizare energetică. Pe de altă parte, în ceea ce privește recrutările, 22% dintre organizații nu au făcut angajări în ultimii doi ani, în timp ce doar 8% și-au mărit echipele cu peste 50 de angajați.

Exit mobile version