Est News

WALL-E, robotul care curăță râurile de deșeuri, inventat de copii de 11 ani coordonați de o adolescentă

Târgul Național de Știință CODE Kids 2022 a adus la București cele mai bune proiecte de robotică realizate de copii cu vârste între 10 și 14 ani preponderent din mediul rural. Soluțiile lor tehnologizate rezolvă probleme reale ale comunităților din care fac parte, de senzori care te atenționează când ai atins pragul de consum de 255 de KWh, până la aplicații mobile anti-bullying. 13 cluburi din întreaga țară și-au prezentat ideile în fața unui juriu format din profesioniști din companii și au primit premii pentru bibliotecile locale care găzduiesc cluburile gratuite de programare și robotică CODE Kids oferite de Fundația Progress.

Marii câștigători ai Târgului Național de Știință CODE Kids 2022 sunt copiii clubului Crazy Coders de la Liceul Tehnologic Turceni (Gorj), care au primit Premiul I și Premiul publicului pentru robotul WALL-E, inamicul PET-uri care poluează apele Jiului. Acesta colectează deșeurile acvatice, fiind controlat cu ajutorul unui joystick și al unei aplicații mobile. Are la bază tehnologia Arduino și conține GPS, cameră video și un modul audio, protejate de o carcasă sustenabilă, construită din obiecte colectate chiar din gospodăriile copiilor.

Dacă în mod obișnuit echipele de coderi sunt coordonate de bibliotecari, în cazul acestui club este vorba de o adolescentă, care și-a deschis propriul club atunci când a ajuns la liceu. La cei 17 ani ai săi, Bianca Badea, cel mai tânăr coordonator CODE Kids, se ocupă de 3 cluburi. Aceasta spune că: ‘‘Nu ne așteptam nici să trecem de etapa regională, mai ales că ne aflăm la prima noastră participare. A fost o experiență minunată pentru mine și pentru echipă. Dorim să mulțumim în mod special Fundației Progress pentru că, prin acest proiect minunat, copiii își descoperă pasiunea pentru robotică și programare. Le transmitem celor care vor să intre și ei în cluburile CODE Kids și să participe la următoarele Târguri de Știință să fie creativi și, pe lângă imaginație, să aibă și dorința de a crea noi tehnologii în țara noastră!’’

Premiul II a mers la Clubul CODE Kids Bunești (Vâlcea) pentru Solarul Inteligent, proiect prin care copiii au aplicat principiul automatizarii pentru a-și ajuta părinții în activitatea lor agricolă. Ei transformă solarul obișnuit într-un sistem inteligent de utilizare a resurselor naturale, facilitând munca depusă de agricultori și maximizându-le recoltele.

Premiul III a fost gândit de 3 coderițe din Clubul Călători în Viitor, Crâmpoia (Olt). Micuțele au creat proiectul Bullying Detector, o aplicație construită în App Inventor care, prin analiză vocală, detectează comportamentul toxic de tip bullying și reacționează la el cu mesaje de atenționare. Acest fenomen de proporții cu care se confruntă școlile din România poate fi redus cu ajutorul aplicației, care afișează pe ecranul telefonului diverse răspunsuri în funcție de cuvintele folosite de utilizator.

Una dintre aceste mici programatoare, Mirela Bădălan, a câștigat și Premiul cel mare al competiției educaționale Școala verde din viitor, organizată în parteneriat cu Fundația Vodafone România, pentru un proiect pe teme de sustenabilitate construit în aplicația Scratch.

Târgul Național de Știință CODE Kids 2022 s-a bucurat și de interesul autorităților, prin participarea unor reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Autorității pentru Digitalizare României. În mesajul său către tinerii coderi români, președintele ADR, Dragoș-Cristian Vlad, a subliniat că „Digitalizarea are viitor, prin voi! Prin ochii voștri, digitalizarea se transformă, din idei și obiective, în realitate. Reprezentați un nucleu al skill-urilor digitale și, prin ceea ce faceți, vă aduceți contribuția la România de mâine. Energia și entuziasmul vostru, abilitățile prin care ați reușit să creați atâtea soluții extraordinare, ne conduc către o singură concluzie: România are viitor!”.

Târgul Național de Știință face parte din proiectul CODE Kids – Programează viitorul comunității tale dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări de Coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale și creative. Ediția de anul acesta a târgului a avut ca sponsor principal compania Societe Generale Global Solution Centre, finanțări din partea Romanian-American Foundation, Centrul Cultural Expo-Arte, Thoughtworks, DelicioUS, CEZ Vânzare, ca partener instituțional Autoritatea pentru Digitalizarea  României și parteneri media Radio România Cultural și Revista Biz.

 

Despre CODE Kids și Fundația Progress

CODE Kids s-a transformat în 6 ani de funcționare în cea mai mare mișcare națională de coding și STEM, cu peste 4600 de copii din 33 de județe care au beneficiat de cursuri de programare gratuite organizate în biblioteci publice. În 2022 sunt 110 cluburi active la nivel național, în care sunt înscriși 1200 de copii, transformând astfel bibliotecile publice în adevărate hub-uri comunitare. CODE Kids este proiectul flagship al Fundației Progress, premiat în 2022 la Bruxelles la competiția Emerging Europe Awards cu premiul cel mare la categoria Future-proof Education.

Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială. www.progressfoundation.ro.

 

Exit mobile version