Primul medicament care încetineşte distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer – Lecanemab – a fost declarat un succes istoric şi important, scrie BBC. Studiul clinic pune capăt unor decenii de eşecuri şi arată că se intră într-o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea Alzheimer – cea mai frecventă formă de demenţă.
Medicamentul Lecanemab încetinește degradarea creierului în cazul bolii Alzheimer, prin atacarea substanţei lipicioase (beta-amiloid) care se acumulează în creierul persoanelor suferinde, se arată în studiul publicat de The New England Journal of Medicine.
Considerată istorică, descoperirea vine după zeci de ani de eșecuri în căutarea unui tratament pentru cea mai frecventă formă de demență, Alzheimerul. În prezent, persoanele cu Alzheimer sunt tratate pur simptomatic, pentru efectele acesteia, deci evoluţia bolii rămâne astfel neschimbată.
În prezent, persoanelor cu Alzheimer li se administrează alte medicamente pentru a le ajuta să îşi gestioneze simptomele, dar niciunul nu schimbă evoluţia bolii. Lecanemab este un anticorp – precum cele pe care organismul le produce pentru a ataca viruşii sau bacteriile – care a fost creat pentru a spune sistemului imunitar să elimine amiloidul din creier. Amiloidul este o proteină care se aglomerează în spaţiile dintre neuronii din creier şi formează plăci distinctive care reprezintă una dintre caracteristicile bolii Alzheimer. La acest studiu pe scară largă au participat 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient. Au fost administrate perfuzii de Lecanemab la fiecare două săptămâni.