Cercetarea a inclus state din Europa, Asia, Africa și America Latină, care cuprind 98% dintre copiii care mor la naștere și este prima de acest tip realizată la nivel global. În plămânii și creierul fetușilor s-au găsit particule fine, degajate în principal prin arderea combustibililor fosili și transmise de la mamă la făt, în timpul gestației. Mai mult, acest studiu este primul care evaluează numărul de decese fetale, deşi aerul poluat era corelat încă dinainte de 2018 cu creșterea numărului de avorturi spontane, nașteri premature, nou-născuţi subponderali și tulburări în dezvoltarea creierului nou-născuților.
Cercetătorii au descoperit că particulele care trec prin placentă au potențialul de a provoca “daune embrionare ireversibile”, dar şi de a limita capacitatea organismului mamei de a transmite oxigen către făt.
Directorul Centrului pentru Climă și Sănătate de la Universitatea Boston din SUA a declarat: “Evaluările impactului asupra sănătății, precum aceasta, se bazează întotdeauna pe o serie de ipoteze semnificative. Deși fracțiunea de nașteri de copii morți care ar putea fi prevenită prin reduceri semnificative ale particulelor poluante fine este incertă, studiul se adaugă la o abundenţă de dovezi științifice care arată că reducerea nivelurilor de poluare a aerului ar îmbunătăți sănătatea oamenilor din întreaga lume, în special în rândul persoanelor vulnerabile”.
Sursa: Nature