Est News

Gabriel Beșleagă, directorul Aquavas Vaslui: Nu sunt sisteme fără pierderi. Pierderile acceptabile sunt între 5 și 15%

de Dănuț CIOBANU 

SC Aquavas Vaslui și-a propus să reducă pierderile din rețeaua de distribuție la valori cuprinse 5 și 15%. Pentru atingerea acestui deziderat sunt în implementare o serie de proiecte în vederea modernizării sistemelor de alimentare cu apă. După investițiile din ultimii ani, în municipiul Vaslui sunt semnale pozitive în ceea ce privește diminuarea pierderilor. 

Gabriel Beșleagă, directorul SC Aquavas Vaslui, a spus că unul din obiectivele operatorului județean este modernizarea sistemului de alimentare cu apă în vederea diminuării pierderilor. Cum la nivel local pierderile în rețea erau de 35-45% s-au primit sume de bani pentru a reabilita aceste sisteme de alimentare. La finalizarea acestor investiții se va putea trage o concluzie în ceea ce privește pierderile.

Potrivit conducerii SC Aquavas Vaslui, primele semnale sunt pozitive. Spre exemplu, în municipiul Vaslui sistemul de distribuție se echilibra la un debit mediu de 250 metri/secundă, iar în prezent rețeaua de distribuție se echilibrează la un debit de 140 de metri/secundă.

„Nici un sistem nu este perfect. Nu sunt sisteme de alimentare cu apă fără pierderi. Pierderile acceptabile sunt între 5 – 15%, iar spre acest obiectiv tindem și noi cu investițiile pe care le facem și măsurile pe care le luăm pentru rentabilizare”, a explicat Gabriel Beșleagă.

Consiliul Local Vaslui a aprobat într-o ședință extraordinară strategia de tarifare pentru serviciul de apă și canal. Conform documentului, pentru următorii ani tarifele practicate de SC Aquavas Vaslui la apă și canal vor crește constant. Mai exact, până în anul 2027, tariful la apă va crește cu procente între 3 – 5%, iar la canalizare creșterile vor si situate între 4 – 25%. Spre exemplu, începând cu anul 2023, tariful la apă va crește cu 3% iar la canalizare cu 25%, în anul 2024 tariful la apă va crește cu 3%, iar la canalizare cu 20% etc.

Gabriel Beșleagă a explicat că o parte din costurile de operare se regăsesc în această structură de tarifare. În prezent, la nivel local, există o diferență între tariful la apă și tariful la canalizare și se dorește o echilibrare a acestor valori.

„Era o diferență mare între tariful la apă și  canal. Avem un cost de operare suplimentar prin investițiile pe care le realizăm, iar o parte din costuri le recuperăm prin tarif. În țară nu găsim această diferență între apă și canal”, a spus Gabriel Beșleagă.

Mai mult, în condițiile în care energia electrică s-a scumpit senificativ, la fel ca și alte materiale, cum ar fi clorul cu o creștere a prețului de 50%, nu este posibilă o plafonare a prețurilor. Aceste costuri se recuperează prin tarife și activitățile suplimentare pe care societatea de apă și canal le realizează cu echipele proprii de muncitori. De altfel, pentru a obține finanțare europeană, una din condițiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorul care implementează proiectele este să încheie anul în profit.

Exit mobile version