Est News

Ai primit o nuia de la Moș Nicolae? Iată ce vestește dacă este pusă în apă

Creştinii ortodocşi îl celebrează astăzi pe Sfântul Nicolae. În tradiţiile româneşti se vorbeşte însă mai mult de Moş Nicolae, care, după tradiţie, împodobeşte ghetuţele celor mici cu cadouri sau nuieluşe, dacă au fost sau nu cuminţi.

Însă în satele româneşti încă mai există tradiţii care vorbesc de Sfântul Nicolae venind călare pe un cal alb şi care ar face în acest sens trimitere la venirea zăpezii. El ar trebui să păzească soarele, este considerat a fi stăpân al apelor, patron al corbăierilor pe care îi scapă de la înec, cât şi al soldaţilor în război, fiind invocat de către aceştia în timpul luptelor. În unele părţi ale ţării există şi o tradiţie ca cei mici să lase lângă ghetuţele lor morcov şi apă, pentru calul pe care va veni Moş Nicolae la ei.

Cărţile sfinte spun că Sfântul Nicolae era încă din timpul vieţii un ocrotitor al familiei, pedepsindu-i doar pe cei care se îndepărtau de la dreapta credinţă, de aici fiind asociat cu imagine de apărător şi îndrumător al copiilor. Totodată, despre nuieluşele pe care le primesc copiii de la Sfântul Nicolae, care sunt mereu de măr, se spune că acestea trebuie puse în apă şi, dacă până de Anul Nou înfloresc, atunci este dovada iertării greşelilor şi păcatelor făcute în anul care a trecut. Mai mult, sfântul ierarh Nicolae este cunoscut şi ca fiind omul care şi-a împărţit pe parcursul vieţii întreaga sa avere cu săracii.

Exit mobile version