Poliţiştii Biroului Protecția Animalelor Vaslui, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, cu sprijinul polițiștilor Secției 1 Poliție Rurală Vaslui, cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au reținut un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Bogdana, județul Vaslui, bănuit de săvârșirea infracțiunii de ”uciderea animalelor, cu intenție, fără drept”.
Polițiștii Biroului Protecția Animalelor Vaslui au documentat și probat activitatea infracțională a unui bărbat, bănuit de comiterea infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, în data de 10 decembrie 2022, în localitatea Lacul Babei, comuna Bogdana.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii vasluieni au stabilit că, la data de 10 decembrie 2022, ora 13.00, pe fondul consumului de alcool, acesta s-ar fi deplasat la locuința soției, femeie de 51 de ani (de care este despărțit în fapt) și ar fi proferat amenințări la adresa ei.
Ulterior, în lipsa persoanei vătămate, bărbatul cercetat ar fi pătruns fără drept în curtea locuinței acesteia, ar fi sustras un câine din rasa bichon maltese și i-ar fi provocat leziuni în zona gâtului, cu un corp tăietor, ce i-ar fi produs moartea.
Polițiștii vasluieni au emis față de bărbatul cercetat un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile.
În aceeași zi, 10 decembrie 2022, ca urmare a administrării probatoriului, polițiștii au luat față de bărbatul cercetat măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. Acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui pentru dispunerea unei măsuri preventive.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”uciderea animalelor, cu intenție, fără drept”, ”violarea de domiciliu” și ”amenințarea”.
Reamintim cetățenilor că din data de 19 mai 2022 au intrat în vigoare noi prevederi legale, respectiv Legea 138 din 13 mai 2022 pentru modificarea și completarea Legii 205 din 2004 privind protecția animalelor, astfel au fost stabilite sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violență asupra acestora.
Articolul 25
(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:
- a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
- b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare;
- c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.
(2) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:
- a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură,
în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare;
- b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora;
- c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
- d) rănirea cu intenţie a animalelor.
(3) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani:
- a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
- b) schingiuirea animalelor;
- c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
- d)
(4) În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. (1) şi (2), instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.