Est News

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la Revoluția Română

În decembrie 1989, regimul comunist din România a căzut în urma revoluţiei începute la Timişoara şi continuate la Bucureşti. În acelaşi an, şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, regimurile comuniste au fost înlăturate paşnic. În ţara noastră, trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă, iar conducătorii vechiului regim au fost executaţi. Între 16 şi 20 decembrie 1989 au avut loc evenimentele numite „Revoluţia de la Timişoara”, iar 21 decembrie 1989 este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti, când demonstranţii s-au adunat în apropiereaHotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

Revoluția a început pe 16 decembrie în Timișoara În ziua de 16 decembrie 1989, începe la Timişoara revoluţia care avea să provoace căderea comunismului în România, potrivit volumului „România 1989-2005. O istorie cronologică”, de Stan Stoica (Ed. Meronia, 2005). Înainte cu o zi, mai mulţi credincioşi reformaţi au început să demonstreze paşnic, în jurul catedralei reformate din Piaţa Maria, împotriva unei decizii judecătoreşti prin care pastorul reformat László Tokés urma să fie evacuat şi mutat în altă localitate. Mişcarea avea să se extindă, la ea participând studenţi, muncitori, precum şi alţi locuitori ai oraşului.

La 16 decembrie 1989, în jurul orei 16.00, mai multe tramvaie sunt blocate de către manifestanţi şi se strigă „Jos cu Ceauşescu!”. O parte a mulţimii merge spre căminele studenţeşti pentru a aduna noi demonstranţi. Se ajunge şi la sediul Partidului Comunist Român (PCR) unde au loc altercaţii cu autorităţile şi unde se efectuează primele arestări. Până la miezul nopţii, unii manifestanţi, printre care şi pastorul László Tokés, sunt bătuţi şi arestaţi.

Exit mobile version