Est News

Majoritatea din CJ Vaslui a decis repartizarea banilor către comune! Amendamentele liberalilor nu au avut nicio șansă

de Dănuț CIOBANU 

Consilierii liberali nu au reușit să își impună amendamentele nici în cazul repartizării banilor din impozitul pe venit încasat suplimentar pentru anul 2022. Consilierii din opoziție au reproșat conducerii CJ Vaslui că alocă discreționar aceste sume, în timp ce 18 UAT-uri nu au primit niciun leu. Deși i-au rugat pe colegi să voteze amendamentul pentru comuna Crețești, propunerea liberalilor a fost respinsă cu majoritate de voturi.

Consilierii opoziției din cadrul Consiliului Județean (CJ) Vaslui nu au avut succes nici cu amendamentele depuse în cazul proiectului privind repartizarea banilor din impozitul pe venit încasat suplimentar pentru anul 2022.

Consilierii liberali au cerut ca pe lista UAT-urilor care primesc fonduri să fie inclusă și comuna Crețești cu suma de 80.000 de lei, bani care ar urma să fie folosiți la o serie de priecte privind modernizarea infrastructurii rutiere. Pentru a acoperi financiar și această alocare, consilierii liberali au propus diminuarea sumelor destinate celorlalte comune.

„Propun colegilor să voteze acest amendament. Comuna Crețești a fost vitregită de alocările făcute din fondurile CJ Vaslui. Primarii care au avut excedente bugetare au primit fonduri, însă comuna Crețești nu! Comuna Poienești a primit foarte mulți bani, în schimb 18 UAT-uri nu au primit niciun leu”, au susținut liberalii în plenul ședinței ordinare a CJ Vaslui.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a reproșat consilierilor din opoziție că nu sunt atenți când formulează aceste amendamente, iar în cazul comunei Poienești fondurile sunt alocate pentru că școala din localitate a ars anul trecut în urma unui incendiu.

Amendamentul PNL a fost respins la vot de majoritatea consilierilor, iar proiectul a fost aprobat în forma inițială.

Astfel, opt UAT-uri au primit sume de bani din fondul aflat la dispoziția CJ Vaslui din impozitul pe venit încasat suplimentar pentru anul 2022. Este vorba despre Alexandru Vlahuță – 50.000 lei; Boțești – 50.000 lei; Cozmești 50.000 lei; Ivănești 54.640 lei; Laza 80.000 lei; Pogana – 50.000 lei; Poienești – 180.000 lei; Rebricea – 80.000 lei.

Conform legii, suma care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2022 se repartizează unităților administrativ-teritoriale pentru: susținerea programelor de dezvoltare locală; susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

 

Exit mobile version