InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România .
Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoarele :
Din punct de vedere al ingredientului principal ( boabe de muștar / semințe de muștar sau făină de muștar ) din compoziție :
Boabe de muștar / semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție
Dintre acestea:
– 0,01 % au 55% boabe de muștar ;
-0,01% au 50% boabe de muștar ;
– 0,01% au 46% boabe de muștar ;
-0,05% au 10% boabe de muștar
Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție
Dintre acestea :
-0,27% au 20% făină de muștar ;
-0,01% au 10% făină de muștar .
Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal :
37% nu menționează proveniența ingredientului principal .
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar :
88% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari );
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6 :
-1% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
-9% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
-20% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
-31% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
-27% din produse au în compoziție 1 aditiv ;
-12% din produse nu au în compoziție E-uri ;
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel :
-59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni / beta-caroten ( E160a );
-32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan ( E415 );
-23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric ( E330 );
-23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina ( E101 ).
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs .
Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal .
Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g .
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g . 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați .
Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate .
Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g .
Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri :
Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g și 34g .
Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi .
Aromele regăsite în muștar precum miere , hrean , mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15% .
Aplicația InfoCons te ajută să afli ce consumi într-o fracțiune de secundă ! Fie că ești în supermarket sau chiar acasă , poți scana produsele pe care vrei să le consumi pentru a afla câte E-uri , cât zahăr , câtă sare , dar și câte calorii se află în acestea . Aplicația InfoCons te ajută să achiziționezi produse în cunoștință de cauză și să alegi TU pentru TINE !