De sărbători, pocnitorile şi focurile de artificii reprezintă coşmarul multor oameni, dar şi al animalelor de companie. Medicul veterinar îi sfătuieşte pe posesorii acestor animale să le dea calmante în noaptea de Revelion, unele pe bază de plante, care nu provoacă dependenţă.
An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin veritabile coşmaruri pentru oameni, dar mai ales pentru animale. Zgomotele puternice şi luminile provoacă un stres teribil pentru acestea, fie că sunt animale de companie – câini sau pisici, păsări, fie sălbatice.
Specialiştii susţin că în această perioadă animalele au nevoie de mai mult sprijin emoţional din partea oamenilor. Astfel, chiar dacă câinii sunt obişnuiţi să stea afară, în curte, nu e deloc greşit ca măcar când sunt artificii să fie lăsaţi în casă, în garaje sau alte spaţii închise.
Cum tratăm animalele de panica de petarde
Medicul veterinar Costin Gîțoi a explicat că există tratamente pentru animalele care au probleme din cauza petardelor însă ar fi indicat ca stăpânii lor să le pregătească din timp pentru zilele în care va fi mult zgomot.
”În funcție de cât de grave sunt crizele, exceptând animalele rănite în cazul cărora aplicăm terapia pentru plagă arsă, la cazurile mai ușoare, putem schimba mâncarea. Le dăm hrană cu adaos de aminoacizi, de valeriană, plante care îi ajută să scape de starea de anxietate. Pentru ceilalți care sunt mai panicați există tratament cu benzodiazepine, care pot fi calmante, fenobarbital, diazepam. Dar și acestea se administrează în funcție de cât de agresivă este criza și de cât de panicat este animalul.
Dar recomandarea, în perioada aceasta, este ca stăpânii să le dea anumite suplimente cu triptofan, valeriană, să-i pregătească puțin pentru ceea ce urmează.
Petardele nu sunt pentru divertisment
Conform poliției, articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.
Conform Legii nr. 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explozive, doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot utiliza anumite articole pirotehnice, respectiv doar pe cele ce prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, adică cele care fac parte din categoria 1 și P1. Persoanele care nu respectă regulile se pot alege cu o amendă de care poate ajunge la 7.500 de lei.
sursa: ziare.com