Crăciunul se apropie cu pași repezi , iar cu acest prilej , ne adunăm cu toții la masă alături de familie și prieteni . Știm , însă , câți aditivi alimentari , câtă sare și cât zahăr consumăm la masa de Crăciun ?
La 100g de mâncare putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari ), 31g de sare , de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății și 81g de zahăr , de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi a Organizației Mondiale a Sănătății.
Ne place să așezăm cu drag pe platou aperitive care sunt foarte apreciate și importante fiindcă deschid marele ospăț .
Printre acestea , valsează spre încântarea ochilor noștri :
– Brânza topită (folosită la diverse umpluturi)
– Bacon
– Cabanos
Un sos de ketchup , muștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare.
Din când în când îl mai acompaniază și pâinea , dar nu în exces . Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor .
Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată , iar untul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția și margarina , doar pentru a-l saluta .
Înghețata așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera .
După atâta mâncare și dans , dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai , sau ne delectam cu bere cu fructe , iar pentru copii , o sampanie cu suc de fructe .
La finalul mesei , mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat .
Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat , de unde plecăm cu toții fericiți , luând la pachet câteva E-uri în plus , sare și zahăr.
Cu acestea fiind spus e, putem spune că la masa de Crăciun consumăm până la :
– 169 de E-uri (aditivi alimentari)
– 31g de sare
– 81g de zahăr
Cele mai intalnite E-uri din alimentele mentionate sunt: E 300 , E330 , E412 , E440 , E451 și E120 .
Ne-am gândit oare și care este amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Crăciun ? De exemplu , dintr-un kg de amestec de carne tocată ( vită și porc ) , 200 de grame de orez , 4 cepe , 200 de grame de afumătură , pastă și suc de tomate și bineînțeles , foile de la 2 verze , obținem 50 de sarmale , echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e . Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma , vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg , de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale , în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci .
În cazul salatei Boeuf , diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită , care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e ( a variantei vegane ) la 39,8 kg CO2e , adică de 18,5 ori mai mult la rețeta clasică ( carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne ) .
Cum poți afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o fracțiune de secundă ?
Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari , cantitatea de zahăr , cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate . Dacă ești la cumpărături sau acasa , scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi , pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective .
Aplicația InfoCons este disponibilă pentru toate sistemele de operare IOS , Huawei și Android .