Est News

164 de ani de la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei

În urmă cu 164 de ani, la 5/17 ianuarie 1859, în „Sala Elefantului” din Cabinetul de Istorie Naturală din Iași, colonelul Alexandru Ioan Cuza, candidatul Partidei Naţionale unioniste, era ales domn al Moldovei cu unanimitatea celor 48 membri ai Adunării Elective. Era astfel creată premisa înfăptuirii programului politic enunțat în timpul Revoluției de la 1848, de unire a celor două principate, fapt realizat de facto la 24 ianuarie/5 februarie 1859, prin realegerea lui Cuza și ca domn al Țării Românești.
Pentru a marca această importantă dată istorică, vă prezentăm sabia dăruită domnitorului Alexandru Ioan I Cuza de către locuitorii districtului Râmnicu Sărat, în anul 1864, unul din obiectele de referință din colecția de armament a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.
Sabia are o gardă tip „jumătate de coș” pe care sunt profilate șase ramuri, care se termină într-o ramură posterioară, rotunjită. Garda este lăcuită negru și este decorată cu motive florale aurii. Pe ramurile exterioare este reprezentată emblema județului Râmnicu Sărat, un cal alergând plasat într-un scut circular. Capul mânerului este din lac negru și are un ornament în formă de coroană, auriu, înșurubat pe lamă. Capul mânerului și partea posterioară a acestuia sunt decorate cu motive florale aurii. Mânerul, din abanos, are legături din sârmă răsucită. Lama este dreaptă, cu vârful ascuțit, cu tăiș pe ambele laturi și două șanțuri paralele în zona centrală și inferioară. Pe avers, la partea superioară a lamei este scris: „Districtul Rimnik – Sarat Ináltimei Sale / Alexandru Ioan I / Intemeietorul Unirei Restauratorul drepturelor României asupra / bunurelor monastiresti nationale înstreinate / 1863”.
Pe reversul lamei, la partea superioară, sub gardă, este scris cu litere aurii numele fabricantului: „DÉVISME A PARIS”, iar dedesubt, lama este decorată cu motive florale aurii. Teaca este metalică, lăcuită negru, cu decor floral auriu in jurul celor două brățări, la partea inferioară și pe potcoava simetrică.
Sabia a fost realizată la unul din producătorii importanți de arme din Franța, de la mijlocul secolului al XIX-lea, Jean-Louis François Dévisme, armurier specializat în arme de foc și albe, de lux, pentru piața civilă.
Sursă: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” , fragment din lucrarea muzeograf dr. Horia Șerbănescu
Exit mobile version