Preoții și credincioșii care mai merg la slujbă într-o biserică ridicată pe un loc „blestemat” de Sfântul Calinic vor fi blestemați la rândul lor cu caterisirea și afurisenia, potrivit unui „legământ cu blestem” semnat de mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, starețul și membrii Consiliului Duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei din județul Vâlcea. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, consideră decizia corectă, dar spune că Mitropolia Olteniei are datoria de a o explica mai clar, dat fiind „limbajul excesiv arhaic, ermetic pentru înțelegerea omului de azi”.
- „Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă”, se arată în documentul semnat de prelați.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, apără decizia preoților de a emite un „legământ cu blestem”, spunând că scopul documentului este acela de a-i determina pe „monahii mănăstirii Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva kilometri de aceasta”. Într-o reacție la documentul semnat de mitropolitul Olteniei, Vasile Bănescu observă că „limbajul excesiv arhaic” al blestemului este „ermetic pentru înțelegerea omului de azi” și arată că „Mitropolia Olteniei are datoria firească de a explica mai clar decizia bună pe care a luat-o”.