Est News

Lângă Ansamblul „Ștefan cel Mare” de la Băcăoani se va construi o biserică, care va fi o replică a Mănăstirii Putna

Autoritățile județului Vaslui au intenția de a continua investițiile pentru dezvoltarea  Ansamblului „Ștefan cel Mare” de la Băcăoani. Pe lângă cele două proiecte europene dedicate restaurării obiectivului istoric, la sugestia Preasfințitului  Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, se va construi o biserică, care va fi o replică a Mănăstirii Putna, unde este mormântul lui Ștefan cel Mare.

În zona respectivă, alături de biserică se va amenaja și un sat moldovenesc din perioada medievală, din perioada domnitorului, pentru a reda cât mai fidel realitățile istorice ale repectivei perioade.

„Suntem spre finalizarea sitului de la Muntenii de Jos, dedicat marelui domnitor Ștefan cel Mare. Sigur, acesta este proiectul cu finanțare europeană pe cooperare transfrontalieră. Dar avem în vedere să dezvoltăm și cealaltă parte cu un parc de agrement, unde aceea care vin să viziteze situl, spațiul expozițional să își poată petrece timpul liber, să stea cu copiii, să se relaxeze”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Unul din proiectele de restaurare se intitulează „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”. Valoarea proiectului „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” este de 1.651.344 euro, din care 1.476.597 euro – valoarea finanțării nerambursabile și 174.747 euro valoarea contribuției totale a partenerilor proiectului.

Județul Vaslui a depus în luna mai 2018 proiectul, în cadrul Programului Operațional Comun România- Republica Moldova 2014-2020. În data de 12 octombrie 2020 a fost primită din partea Comisiei de selecție scrisoarea finală de confirmare a aprobării proiectului și a obținerii finanțării solicitate.

Județul Vaslui deține în domeniul public Ansamblul monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare”, amplasat în localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de jos, Județul Vaslui, care este înscris în Lista monumentelor istorice.

(Dănuț CIOBANU)

 

Exit mobile version