de Dănuț CIOBANU
Agricultorii au avut speranțe mari că vor primi despăgubiri pentru culturile calamitate de secetă. Așteptările din anul trecut s-au prelungit în acest an, mai ales în ceea ce privește culturile de primăvară unde pierderile au fost extrem de mari. Zeci de mii de hectare de culturi agricole de toamnă și primăvară au fost compromise de secetă anul trecut în județul Vaslui.
Producătorii agricoli din județul Vaslui sunt total nemulțumiți de modul în care Ministerul Agriculturii i-a ajutat să treacă peste probleme grave provocate de secetă. Fermierii nu și-au primit încă subvențiile pentru toate culturile calamitate de secetă, iar ajutoarele promise sunt departe de a acoperi pagubele provocate de seceta în anul trecut.
„Anul 2022 nu a fost bun din punctul de vedere al cetățenilor, a fost un an secetos. Gospodăriile au avut de înfruntat vitregia climei. A fost un an în care oamenii au avut așteptări mari de la Guvernul României, așteptări care unele mai întârzie și acum să apară. S-au dat subvenții numai la grâu, astfel încât celelalte culturi calamitate nu au fost susținute într-un plan național”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.
Potrivit datelor Direcției pentru Agricultură Județean (DAJ) Vaslui, situația suprafețelor cu culturi agricole de primăvară afectate de secetă este următoarea: porumb – 37.655 hectare; floarea soarelui – 36.269 hectare; soia – 281 hectare; mazăre – 532 hectare; plante furajere – 5.627 hectare; alte culturi – 166 hectare; lucernă de câmp – 33 hectare; livezi – 171 hectare; viță de vie – 84 hectare; cartofi – 2 hectare.
În județul Vaslui, seceta severă a calamitat o suprafață totală de 40.637,93 hectare cu culturi de toamnă. Este vorba despre culturile de grâu, orz, orzoaică, rapiță și culturile de orzoaică de primăvară și mazăre care au fost recoltate în același timp cu culturile de toamnă.
În urma evaluărilor realizate de specialiștii din cadrul DAJ Vaslui, valoarea estimativă a pierderilor se ridică la suma de 60.956.895 lei. DAJ Vaslui a întocmit un raport sinteză privind gradul de afectare al culturilor, pe care l-a transmis Ministerului Agriculturii.
Guvernul a aprobat o ordonanță pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar, acordat fermierilor care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta. Prin acest act normativ se compensează parțial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectați de seceta pedologică accentuată, manifestată în aproape toate regiunile agricole ale țării