de Dănuț CIOBANU
Cum în perioada imediat următoare vor fi lansate fondurile europene de preaderare pentru Republica Moldova, vecinii de peste Prut sunt extrem de interesați să se specializeze în implementarea de proiecte. Nu este exclus ca unii funcționari să facă stagii de pregătire la Vaslui și să se înființeze echipe de proiect moldo-române pentru absorbția proiectele europene nerambursabile.
Ieri, la Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitarâ EURONEST a organizat manifestarea „Oportunități şi provocări în cooperarea transfrontalieră România – Republica Moldova” – Impulsionarea absorbţiei fondurilor europene
de către Republica Moldova – ţară candidată la UE, împreună cu judeţul Vaslui.
Evenimentul a avut loc în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui şi Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova (IDEP Moldova). La manifestare s-au reunit aproximativ
100 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai unităţilor medicale, ai instituţiilor de învăţământ, precum şi ai mediului de afaceri din România şi Republica Moldova.
Manifestarea s-a axat pe promovarea parteneriatelor transfrontaliere şi a exemplelor de bune practici între cele două state în domenii de interes precum administraţie, educaţie şi cultură, sănătate, turism, agricultură şi mediu de afaceri, în vederea impulsionării absorbţiei fondurilor europene.
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că relațiile dintre cele două țări au fost cultivate ani de-a rândul la nivelul UAT-urilor, ONG-urilor și Guvernului României și este foarte important ca din această colaborare să se realizeze lucruri pentru comunitățile locale, pentru locuitori, pentru ambele state.
„Este o prezență remarcabilă la eveniment, care m-a impresionat și pe mine. De multă vreme nu am văzut o sală așa de plină. Mă gândesc că substratul acestei prezențe este de fapt interesul pe care îl au cei prezenți pentru lucrurile care urmează să le discutăm astăzi”, a punctat Dumitru Buzatu.
Reprezentanții raioanelor de peste Prut au susținut că Republica Moldova este o țară candidată la UE și, din această perspectivă, există oportunități mari pentru atragerea și implementarea proiectelor europene.
„Suntem astăzi aici să stabilim parteneriate interumane, transformate în parteneriate interinstituționale, în vederea realizării de echipe de proiect moldo-române pentru proiectele europene nerambursabile. Scopul nostru astăzi este să ve vedeți cu omologii dumneavoastră de peste Prut, așa încât să stabiliți contacte, să cădeți de acord, să delegați reprezentanți care să facă stagiere, de ce nu, la omologii dumneavoastră din județul Vaslui, pentru a lucra cot la cot pentru proiecte. Să schițați linii de proiecte pe care vreți să le aplicați în perioada următoare, când așteptăm lansarea acestor fonduri de preaderare pentru republica Moldova și să asigurăm împreună cu dumneavoastră atragerea maximă a fondurilor europene”, a spus Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova.