Vineri, 10 februarie 2023, începând cu ora 11.00, în sala Arta a aflat sub egida Consiliului Județean Vaslui, se va desfășura Conferința științifică „În celula nr…. s-a stins lumina” .
Prin acest eveniment ne dorim să evocăm personalitatea marelui om politic român IULIU MANIU, la împlinirea a 70 de ani de la moartea sa, precum și memoria victimelor comunismului. Iuliu Maniu, supranumit ”Sfinxul de la Bădăcin” datorită moralității fără cusur, a fost unul dintre cei mai prestigioși oameni politici din istoria României, membru de onoare al Academiei Române din 7 iunie 1919. Având o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai țării noastre, luptând cu perseverență împotriva tendințelor autoritare ca un adevărat apărător al democrației. Iuliu Maniu s-a numărat printre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. În cuvântarea pe care a ținut-o cu ocazia Adunării Naționale de la Alba Iulia, Maniu a spus: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”.
Iuliu Maniu a fost principalul adversar al comunizării și sovietizării României în primii ani de după cel de al Doilea Război Mondial, motiv pentru care comuniștii l-au trimis pe marele om de stat în închisoarea din Galați, apoi în temnițele de la Sighet, unde după o grea suferință a decedat la data de 5 februarie 1953, acum exact 70 de ani. După ce a murit, trupul său a fost luat și aruncat într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet. Conform arhivelor, comandantul penitenciarului, Vasile Ciolpan, ar fi comunicat la București doar atât: „În celula nr…. s-a stins lumina.”
„Pe mine nu reușesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile mele nu mi le schimb, eu ce cred că este bine pentru țară și pentru neam, asta fac.” – Iuliu Maniu.
– Istoric Alexandru GROZA, managerul Muzeului Ororilor Comunismului în România
– Dr. Gabriel Tiberiu RUSTOIU, managerul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia
– Dr. Vasile Paul SCROBOTĂ, șef birou Muzeul de Istorie și Științele Naturii, din cadrul Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud
– Dr. Horațiu Dorin GROZA, muzeograf Muzeul de Istorie Turda
Organizatori:
– Prof. dr. Ramona Maria MOCANU, managerul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
– Diana MATEI, muzeograf Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui