Est News

Sate pustiite de sărăcie! Fenomenul de îmbătrânire ia amploare și în județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Exodul populației active din comunitățile vasluiene accentuează fenomenul de îmbătrânire. Potrivit datelor ultimului recensământ, vârsta medie a populației rezidente din județul Vaslui a crescut la 41 ani. La nivelul Regiunii Nord-Est, Vasluiul se poziționează pe locul 3 la vârsta medie. Grav este faptul că în ultimii ani au plecat din județ foarte mulți tineri, iar mulți dintre aceștia nu se mai întorc.

În ultimii ani, fenomenul de îmbătrânire de la nivelul județului Vaslui s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente crescând la 41 ani (față de 39.9 ani la recensământul din 2011).

Conform  datelor provizorii ale Recensământul Populației și Locuințelor – runda 2021, față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului Vaslui este mai mică cu 1,4 ani. În ierarhizarea județelor după vârsta medie, județul Vaslui se plasează pe locul 6 național. În cadrul Regiunii Nord-Est din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 40,8 ani, județul Vaslui poziționându-se pe locul  3.

„Indicele de îmbătrânire demografică (numărul persoanelor vârstnice de 65 ani şi peste care revine la 100 de persoane tinere, sub 15 ani) în județul Vaslui este 100.6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, mai mic decât media națională de 121.2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere cu 20.6”, se arată în comunitatul de presă, referitor la Recensământul Populației și Locuințelor – runda 2021.

Fenomenul de îmbătrânire demografică este relevat și prin prisma raportului de dependență demografică care, pentru județul nostru are valoarea de 60.1 persoane tinere și varstnice la 100 persoane adulte, mai mare decât indicele de îmbătrânire demografică la nivel național de 55.5 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte.

Anul trecut, exodul populației din comunitățile locale a continuat într-un număr foarte mare. Criza economică dublată de creșterea spectaculoasă a prețurilor la energie, gaze naturale și combustibil au încetinit serios relansarea economiei locale, iar fără locuri de muncă tot mai mulți vasluieni se decid să plece din țară.

Grav este faptul că mulți tineri nu se mai întorc, lucru care ar trebui să alarmeze atât autoritățile locale, cât și Guvernul de la București. Pentru a determina tinerii să revină acasă, pe lângă locuri de muncă este nevoie de o infrastructură modernă, de servicii publice de calitate, de asistență medicală, de un sistem de învățământ performant etc.

 

 

 

 

 

Exit mobile version