Est News

Astăzi se împlinește un an de când Rusia a declarat război Ucrainei

Războiul din Ucraina început în urmă cu un an a dus la moartea a zeci de mii de civili, a forțat milioane de ucraineni să-și părăsească locuințele, a redus orașe întregi la mormane de dărâmături și a alimentat temerile că confruntarea s-ar putea transforma în al Treilea Război Mondial. Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin lansează o invazie a Ucrainei din nord, est și sud. El spune că „operațiunea militară specială” are ca scop „demilitarizarea” și „denazificarea” țării. Putin anunța invazia în Ucraina la trei zile după recunoaşterea de către acesta a republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk. Se aud primele explozii în Kiev, Mariupol, Doneţk, Harkov, Odesa, principalele oraşe ale ţării. Trupele ruse ajung rapid la periferia Kievului, dar încercările lor de a captura capitala și alte orașe din nord-est întâmpină o rezistență puternică. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski înregistrează un videoclip pe străzile din Kiev pentru a arăta că rămâne la conducerea țării.

Potrivit MAE, invazia militară fără precedent, lansată la 24 februarie 2022, a declanşat „cea mai gravă criză de securitate şi umanitară din Europa de la încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale”, iar „agresorul rus a procedat la transferuri şi deportări ilegale ale populaţiei civile ucrainene, inclusiv a copiilor, din regiunile ucrainene ilegal ocupate de către Federaţia Rusă”.

Reprezentanţii ministerului român fac apel la solidaritate. „Federaţia Rusă trebuie să priceapă, fără echivoc, că, atât timp cât va continua să utilizeze forţa pentru a-şi impune voinţa pe scena internaţională, comunitatea internaţională îşi va menţine unitatea în izolarea acesteia la nivel multilateral. Atacurile armate ruse în Ucraina nu-şi vor atinge scopul real, acela de a destabiliza întreaga noastră arhitectură de securitate şi sistemul de valori democratice, căci acest război ne-a unit mai mult ca oricând în susţinerea ţării vecine şi în apărarea spaţiului euroatlantic de securitate şi valori”, punctează MAE.

 

„La un an de la declanşarea agresiunii ruse, România rămâne, la fel ca în prima clipă, alături de Ucraina şi poporul ucrainean, şi va continua să acorde sprijin consistent şi multidimensional, atât timp cât va fi necesar ca Ucraina să câştige acest război. Slava Ukraini/Glory to Ukraine/Glorie Ucrainei!”, se încheie comunicatul MAE român.

Exit mobile version