Postul Paștelui 2023 este unul dintre cele mai mari posturi din an. În 2023, postul Paștelui începe în luna februarie, cu patruzeci de zile înainte de Învierea Domnului.
Postul Paștelui mai este numit și Postul Mare. Acesta durează 40 de zile se încheie vineri, înainte de Sâmbăta lui Lazăr. Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte. Apoi urmează Săptămâna Patimilor, care este încadrată într-un regim mai aspru de postire. În 2023, Postul Paștelui la ortodocși a început pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să fie sărbătorit Paștele 2023. La catolici, Postul Mare ține din 22 februarie până pe 8 aprilie.
Potrivit legislației din România, credincioșii au trei zile libere legale de Paște. Iată care sunt zilele!
- Vinerea mare – zi liberă legală
- Prima zi de Paște – zi liberă legală
- A doua zi de Paște- zi liberă legală
Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui
În Postul Paștelui credincioșii se abțin de la alimentele interzise: carne, ouă, pește, brânză, lapte și alte produse de origine animală.
De asemenea este interzis consumul de alcool și fumatul.
Totodată, în această perioadă, credincioșii trebuie să fie mai buni cu cei din jur și să se abțină de la anumite gânduri necurate.
După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.
Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Enoriașii cheamă preotul acasă, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.
După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.
De asemenea, în postul Paștelui și în celelalte posturi mari din an, nu se fac nunți.
Zilele cu dezlegare la pește
În Postul Paștelui există doar două dezlegări la pește, iar acestea au loc în zile de mare sărbătoare.
Mai exact, credincioșii care vor să țină Postul Paștelui trebuie să știe că pot mânca pește, pe 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire și pe 9 aprilie când este Duminica Floriilor.