În ultimul an, UNICEF a furnizat zeci de mii de bunuri de primă necesitate copiilor și familiilor vulnerabile, comunităților locale și cadrelor medicale din România. Acestea au fost furnizate atât în cadrul răspunsului la situația de urgență din Ucraina, cât și pentru îndeplinirea angajamentelor UNICEF România față de guvern și față de populația vulnerabilă. Valoarea bunurilor livrate este de peste trei milioane de dolari.
Numărul mare de copii și de familii care au fugit din calea războiului din Ucraina ajungând pe teritoriul României în anul 2022 a determinat UNICEF să asigure un flux continuu de provizii de urgență pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv: kituri cu produse de igienă, materiale școlare, îmbrăcăminte, echipamente sanitare, echipamente individuale de protecție și materiale informative.
Cu ajutorul partenerilor UNICEF, inclusiv al organizațiilor societății civile, al autorităților publice și al sectorului privat, au fost furnizate peste 3.000 de pături în fazele de vârf ale valului de refugiați. De asemenea, au fost furnizate copiilor aproximativ 27.000 de ghiozdane prin centrele Blue Dot, susținute de UNICEF și UNHCR, în spațiile sigure și prin centrele de învățare. Mai mult, UNICEF a livrat în jur de 10.000 de cărți și manuale școlare, 350 de kituri cu materiale recreative, 150 de kituri de dezvoltare timpurie a copilului și aproximativ 700 de kituri cu materiale școlare și didactice. Acest demers a permis unui număr de aproximativ 27.000 de copii cu vârste cuprinse între trei și 18 ani să își continue studiile.
De asemenea, UNICEF a furnizat echipamente individuale de protecție – mănuși, combinezoane, viziere, halate de unică folosință și măști – instituțiilor medicale și partenerilor din întreaga țară, precum direcțiilor de asistență socială, primăriilor și comunităților în care există centre comunitare integrate.
„UNICEF se angajează să continue să lucreze neîncetat pentru ca familiile și copiii vulnerabili să aibă acces la servicii esențiale și pentru ca drepturile lor să fie respectate. Alături de partenerii săi, UNICEF s-a mobilizat încă de la începutul crizei refugiaților, în februarie, pentru a ajuta copiii aflați în dificultate. Livrările pe care le-am realizat au necesitat eforturi logistice importante nu doar din partea Reprezentanței UNICEF în România și a Diviziei Globale de Aprovizionare din cadrul UNICEF, ci și din partea furnizorilor din întreaga lume și a numeroșilor parteneri. Vom depune toate eforturile pentru ca acești copii vulnerabili să-și poată continua educația, să aibă haine călduroase, să aibă parte de condiții de igienă oriunde și oricând au nevoie”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
Obiectivul general al programului de țară implementat de UNICEF în România este asigurarea incluziunii sociale a tuturor copiilor prin intermediul unor sisteme de sănătate, de educație și de protecție a copilului accesibile, echitabile, coordonate și de calitate – servicii de care au nevoie copiii și părinții – și prin norme sociale care să asigure protecție. În concordanță cu strategiile privind drepturile copilului de la nivelul Uniunii Europene și de la nivel național, precum și cu garanția europeană pentru copii, atenția principală este acordată copiilor celor mai vulnerabili, copiilor cu dizabilități, copiilor din familiile sărace, copiilor romi și copiilor refugiați aflați pe teritoriul României.