Est News

Bomboanele oferite cadou de Ziua Femeii au până la 10 E-uri ! ​

De 8 Martie cu siguranță vom cumpăra o cutie de bomboane pentru a oferi un cadou și a  celebra Ziua Femeii, iar în acest context,  InfoCons a realizat un studiu pe produsele  tip cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România.

În total au fost analizate 126 de produse, de la următorii producători/distribuitori:

 Bomboană de ciocolată sau praline

Conform Directivei  2000/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao și din ciocolată destinate consumului uman.

Denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” și „cuvertură de ciocolată” pot fi completate cu informații sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor au rezultat urmatoarele :

Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari acestia variaza intre 0 – 10 :

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:

Denumire aditiv alimentar Procent produse in care este ragasit aditivul
E 322 – lecitina 100
E 476 – Poliricinoleatul de poliglicerina 25.39
E 330 – acidul citric 18.25
E 1103 – invertaza 15.08
E 420 – sorbitol 14.28
E 500 –  carbonatul de sodiu 12.69
E 471 – momo si digliceridele acizilor grasi 7.14
E 422 – glicerina 5.55
E 440 – pectina 3.96
E 503 – carbonat de amoniu 3.17
E 163 – antocianii 3.17
E 160 – beta caroten 3.17
E 501 – caronat de potasiu 2.38
E 492 – sorbitan tristearat 2.38
E 162 – betaina 2.38
E 100 – curcumina 2.38
E 524 – hidroxid de sodiu 1.58
E 262 – acetat de sodiu 1.58
 E 120 – carmin 1.58
E 270 – acid lactic 1.58
E 160a – alfa caroten 1.58
E 160c – capsatina 1.58
E 202 – sorbat de potasiu 1.58
E 406 – agar 0.79
E 466 – carboximetil celuloza 0.79
E 150a – caramel 0.79
E 220 – dioxid de sulf 0.79
E 341 – fosfat de calciu 0.79
E 414 – guma de acacia 0.79
E 153 – carbine vegetal 0.79
E 904 – shellac 0.79

Consultă AICI tabelul cu aditivii regăsiți în bomboanele de ciocolată.

Ce este lecitina ( E322) regăsit în toate produsele din cadrul acestui studiu?

Lecitinele sau E322 sunt aditivi alimentari care poate avea rol de emulgator, stabilizator, antioxidant, umectant sau agent de lubrifiere.

Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 322?

Lecitinele sau E322 pot fi utilizate în următoarele produse alimentare:

În ce se mai poate utiliza aditivul E 322?

Lecitinele E 322 se mai pot utiliza și în:

Din punctul de vedere al ingredientului principal :

Restul produselor au ca prim ingredient : fructele confiate, oua, lichior sau nuca de cocos.

ATENTIE! Ingredientele sunt in cantitate descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică!

Din punctul de vedere al continutului de substanta uscata de cacao:

Consultă AICI tabelul cu substanța uscată regăsită în bomboanele de ciocolată.

Valoarea energetică variaza intre între 366 kcal și 637 kcal raportate la 100 grame de produs;

Consultă AICI tabelul cu valoarea energetică din bomboanele de ciocolată.

Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportata la 100 grame de produs;

Exit mobile version