Indicii de care sunt legate ratelor creditelor de consum luate de români evoluează în direcții opuse. ROBOR la 3 luni este pe un trend descrescător, în timp ce IRCC urmează să crească din nou de la 1 aprilie. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 6,93% pe an, de la 6,95% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Ultima dată când indicele a avut acest nivel a fost pe 12 iulie 2022. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,28% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,64% pe an.
IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a înlocuit ROBOR în cazul creditelor de consum accesate după mai 2019. Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
În prezent, IRCC este de 5,71%, după cinci trimestre consecutive de creștere.