Est News

Calvarul pensiei minime! Dacă nu se împrumută, bătrânii nu mai au bani pentru alimente

de Dănuț CIOBANU 

Peste 30.000 de pensionari vasluieni trăiesc cu pensia minimă de 1.125 de lei. Pentru că au pensii de câteva sute de lei, statul cotizează cu sume până la valoarea indemnizației sociale. Pentru a se descurca cu traiul zilnic, mulți bâtrăni fac credite pentru utilități, alimente, probleme de sănătate etc. Din păcate, în comunitățile locale trăiesc mulți bătrâni abandonați, după ce copiii au plecat la muncă în străinătate.

Județul Vaslui are peste 30.000 de pensionari care încasează pensia minimă în valoare de 1.125 de lei. Mai exact, beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizația socială pentru pensionari”.

La finalul lunii februarie 2023, primeau indemnizație socială 25.595 de pensionari din sistemul public de stat. Valoarea medie suportată de la stat este de 434 de lei, până la valoarea indemnizației de 1.125 de lei. La aceeași dată, încasau pensia minimă 5.814 pensionari din agricultură, iar valoarea medie suportată de la stat se ridica la suma de 307 lei.

Pensiile mici determină persoanele în vârstă să se împrumute de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Majoritatea celor care împrumută au pensii între 1.200 și 1.600 de lei. O parte din solicitanți au rate la băncile comerciale pe care nu au mai reușit să le achite și apelează la împrumuturile CARP pentru a mai stinge din datorii. Alte persoane iau credite pentru a-și ajuta copiii, care nu mai au locuri de muncă și nu mai au cu ce să se descurce. Oamenii nu vor să ia credite foarte mari, ci se limitează la sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.

Pe lângă pensiile mici, mulți bătrâni rămân fără niciun ajutor din cauză că tinerii pleacă la muncă în străinătate. Astfel, una din consecințele grave ale exodului populației active din județul Vaslui este abandonul persoanelor în vârstă.

„Bătrânii rămân ai nimănui. La noi nu sunt condiții de viață, nu sunt bani. Nu avem cu ce ne întreține, și atunci lași părinții tăi și pleci în lumea largă. Altă soluție nu se poate. E foarte dureros că ți-ai lăsat părinții acasă, sunt vai de capul lor și nimeni nu are să le dea o cană de apă și tu te duci să îngrijești pe altul, pentru un pumn de bani care și ăla îl folosești curgând lacrimi multe, multe. E foarte greu! Pentru un pumn de bani îți sacrifici sănătatea și te macină grija față de cei de acasă. Eu nu cred că se merită! Suntem toți necăjiți, de asta pleacă toți din țară”, ne-a spus Maricela Gafton.

 

 

 

 

 

Exit mobile version