Est News

Misiuni de salvare contracronometru pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui incendiu produs la SC Rulmenți SA Bârlad

În data de 23.03.2023, începând cu ora 10:00, la SC Rulmenți SA Bârlad, în cadrul  sistemului de exhaustare a gazelor fierbinți și a oxizilor de fier de la o linie de călire din secția „tratament termic role” s-a desprins o porțiune a elementelor de susținere. Ca urmare a dislocării și fisurării acesteia, precum și a neasigurării continuității evacuării gazelor fierbinți,  un panou combustibil cu fișe tehnice necesare în procesul de producție, precum si alte unele elemente de birou au luat foc. Având în vedere că personalul de la locul de muncă era în pauză de masă, dar și pe fondul neobservării focului în faza inițială, incendiul s-a extins la o stivă de ambalaje din carton și material plastic, respectiv la unele recipiente din plastic în care se afla ulei  pentru tratamente termice. Ca urmare a manifestării incendiului, a naturii materialelor supuse arderii, dar și temperaturilor ridicate,  secția de tratament termic role s-a inundat cu fum, făcând dificilă intervenția pentru stingerea incendiului la locul de muncă.

Pe fondul manifestării incendiului, a panicii create și acțiunii SPSU Rulmenți Bârlad, un salariat care manipula un utilaj de ridicat (motostivuitor) din secția Montaj a suferit un atac vascular cerebral, fapt care a cauzat intrarea cu utilajul respectiv într-o stivă cu lăzi încărcate cu role de rulmenți. În urma impactului, o parte din lăzi s-a prăbușit peste un perete despărțitor,  rănind alte trei persoane,  două dintre acestea rămânând blocate sub elemente de construcție și containere cu role de rulmenți.

Acesta a fost scenariul unui exercițiu de cooperare, cu forțe și mijloace în teren, care a avut loc astăzi în municipiul Bârlad,exercițiu coordonat de C.J.S.U. Vaslui.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, cei 45 de pompierii militari au intervenit cu 14 autospeciale  (cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă, trei ambulanțe SMURD, o autoscară mecanică, două autospeciale pentru descarcerare și trei autospeciale primă intervenție și comandă). SPSU Rulmenți Bârlad a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. La intervenție a participat și un echipaj aparținând SAJ Vaslui. Pe timpul exercițiului, au fost constituite echipe de căutare-salvare, de extragere a victimelor din zonele  periculoase și de acordare a primului ajutor medical răniților. La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit pentru salvarea persoanelor și acordarea primului ajutor, precum și transportarea acestora la unitățile medicale din proximitate.

Fluidizarea traficului și asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe traseele de deplasare, pe timpul desfășurării exercițiului au fost asigurate de către polițiști și jandarmi.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, Direcției de Sănătate Publică Vaslui, Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Spitalului  Municipal  Bârlad, Primăria municipiului Bârlad, S.C. Rulmenți S.A. Bârlad, precum și voluntari.

Exerciţiul, la care au participat subprefecții județului Vaslui, Mircea Gologan și Dorin Apostu,

precum și reprezentanți ai instituțiilor implicate, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor de intervenţie, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc, dar și verificarea punerii în aplicare, atât a planurilor proprii, cât și a celor de cooperare.

Astfel de exerciții vor continua și în perioada următoare.

 

Exit mobile version