de Dănuț CIOBANU
Investițiile în infrastructura medicală reprezintă singura soluție de atragere a medicilor în mediul rural. Cu dispensare moderne și dotări corespunzătoare sunt șanse mult mai mari de a atrage specialiști în comunitățile locale. În județul Vaslui există încă zone deficitare din punct de vedere al existenței medicilor de familie. Localitățile în care nu a funcționat niciun medic de familie timp de 2 ani consecutiv sunt Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Giurcani, Ibănești și Mălușteni.
Primarii din județul Vaslui continuă investițiile în domeniul sănătății. Unul din proiectele aflate în derulare se implementează în comuna Fălciu, unde se contruiește un dispensar modern. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că a primit în vizită reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Vaslui pentru a vedea utilitatea noii locații.
„Să vedem ce utilitate dăn noului dispensar: un centru de permanență, un centru comunitar de asistență medicală plus cabinetele medicale care sunt. Și în intenție, îmi dădea doamna director de la Sănătatea Publică o idee, să aducem medici de specialitate, pe zile, de la Huși să asigure asistența și să facă consultații în comuna Fălciu”, a explicat Neculai Moraru.
În județul Vaslui, numărul persoanelor înscrise la medicii de familie asigurate și neasigurate este de 372.450 persoane. Ponderea cea mai mare la asigurații înscrisi pe listele medicilor de familie o reprezintă grupa de vârstă 4-59 ani – 62,54 % , urmată de grupa de vârstă 60 și peste – 33,22 % și grupa de vârstă 0-3 ani – 4,24%.
„Primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate este asigurat de medicul de familie, care are obligația de a-i acorda acestuia primele îngrijiri și de a-l îndruma la specialiștii de care are nevoie. Fiecare pacient trebuie tratat în mod egal, fără să fie discriminat, medicul de familie fiind cel care se ocupă de toate problemele de sănătate ale acestuia. Datorită comunicării directe, între pacient și medic se creează o relație de încredere, foarte importantă pentru menținerea și restabilirea sănătății. De altfel, medicul de familie este responsabil și de promovarea sănătății și a stării de bine a pacienților prin intervenții adecvate și eficiente”, a spus Mihaela Chitariu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui.
La nivelul județului Vaslui, zonele deficitare din punct de vedere al existenței medicilor de familie sunt în mediul rural Băcești, Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Găgești, Grivița, Iana, Ibănești, Mălușteni, Pușcași, Tutova și Voinești, iar pentru mediul urban orașul Murgeni.
Localitățile în care populația este de peste 3.500 locuitori și asistența medicală a fost asigurată de un singur medic timp de 2 ani consecutiv și are pe lista de capitație un număr de minim de 1.800 persoane înscrise sunt Băcești, Grivița, Iana, Pușcași, Tutova și Voinești.
Mai mult, localitățile în care nu a funcționat niciun medic de familie timp de 2 ani consecutiv sun Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Giurcani, Ibănești, Mălușteni.