de Dănuț CIOBANU
Singura soluție pe care primarii o au la dispoziție pentru a finanța investițiile este împrumutul de la Trezorerie. Pentru a nu intra în insolvență din cauza proiectelor nefinalizate la timp, edilii trebuie să apeleze la credite. CJ-ul și municipiul reședință de județ vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei, celelalte municipii 4 milioane, orașele 2 milioane, iar comunele 1,5 milioane de lei. Cererile pentru împrumut trebuie depuse până în data de 1 august 2023.
Ultima repartizare din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Vaslui din impozitul pe venit pentru anul 2023 indică nevoia imensă de bani a UAT-urilor.
Astfel, s-a ajuns în situația gravă ca unele comune să fie în situația neplăcută de a fi executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit, deoarece sumele alocate anul acesta prin legea bugetului de stat au fost insuficiente chiar și pentru achitarea cheltuielilor minime de funcționare.
Salvarea primarilor vine de la Guvernul României care a aprobat înainte de Sărbătorile Pascale un act normativ prin care UAT-urile pot solicita, în cursul anului 2023, contractarea de împrumuturi, în condiții favorabile, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Banii sunt acordați pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.
„Dorim să sprijinim unitățile administrativ-teritoriale, care au înregistrat dificultăți în continuarea acestor proiecte, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale. Finalizarea proiectelor va avea ca efect creșterea calității serviciilor publice pentru cetățeni. Unitățile administrativ-teritoriale care nu ar putea finaliza proiectele ar fi obligate să restituie sumele alocate, ceea ce ar putea duce inclusiv la intrarea în insolvență”, susține conducerea Ministerului Dezvoltării.
Astfel, consiliile județene, capitala și sectoarele ei, dar și municipiile reședință de județ vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei, celelalte municipii 4 milioane, orașele 2 milioane, iar comunele 1,5 milioane de lei.
Termenul limită de depunere la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 august 2023.
Cum la nivel local este nevoie de foarte muți bani pentru investiții, conducerea CJ Vaslui a sfătuit deja primarii să apeleze la împrumuturi din Trezorerie pentru a cofinanța proiectele.
„Sunt proiecte cu finalitate în acest an și trebuie cofinanțare. Sunt sume foarte importante pe care CJ-ul trebuie să le pună la cofinanțare. Nu este o joacă! Este nevoie de sume mari pentru a duce la capăt proiectele. Anul acesta, bani de la CJ Vaslui la UAT-uri este foarte greu. Vom da doar acolo unde este nevoie”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.