Est News

Fără penalizări! Municipiul Vaslui se clasează printre primele orașe din țară la capitolul colectare selectivă a deșeurilor

de Dănuț CIOBANU 

Municipiul Vaslui a luat în serios colectarea selectivă a deșeurilor. Orașul este printre primele din țară în ceea ce privește gradul de selecție. În ultimele șase luni, serviciul de salubrizare s-a desfășurat fără penalizări, fiind respectați indicatorii în ceea ce privește colectarea selectivă gunoiului menajer. În perioada 2023-2024 vor fi modernizate 100 de platforme de colectare.

În ultimele șase luni, municipiul Vaslui s-a încadrat în indicatorii legali în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Este vorba de toate deșeurile colectate de la persoane fizice și persoane juridice din oraș.

„Vasluiul stă ca și grad de selecție a deșeurilor printre primele orașe din țară, cu un coeficient destul de mare la cele cinci fracții ale gunoiului menajer. Acțiunea a început. Financiar Urban este firma din Argeș care operează și care răspunde cerințelor pe care le avem în această direcție. Nerealizarea acestor indicatori stabiliți prin lege duce la penalizări”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Pentru un management modern al deșeurilor, Primăria Vaslui derulează un program de modernizare a unui număr de 100 de platforme de colectare.

„Acest proiect este pe PNRR. Este semnat contractul de finanțare, s-a stabilit echipa de proiect și a început demararea lui.  Este vorba de 100 de insule verzi”, a explicat Vasile Pavăl.

Proiectul „Dezvoltare, modernizare şi completare a sistemului de management integrat al deşeurilor municipale la nivelul Municipiului Vaslui – componenta de împrumuturi a PNRR” se realizează cu credite de angajament în valoare de 5.854.205 lei şi credite bugetare în anul 2023 în valoare de 2.928.000 lei şi în anul 2024 în valoare de 2.926.205 lei.

Suma repartizată este necesară pentru achiziţionarea a 100 de insule ecologice digitalizate de tip 1, insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câtă 1.1 mc, pentru colectarea a 5 tipuri de fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un set de containere pentru colectarea separată a deşeurilor, protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, conectat Online, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare. Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare.

Insulele ecologice digitalizate supraterane sunt alcătuite din următoarele componente: containere pentru colectarea separată pe 5 fracţii a deşeurilor municipale; sistem (hardware) de control al accesului, înregistrare, transmisie date; servicii conexe pentru operaţionalizarea insulelor ecologice digitalizate.

 

Exit mobile version