Est News

Vânzările de case, terenuri și apartamente au explodat în cursul acestui an!

de Dănuț CIOBANU 

În perioada ianuarie – aprilie 2023, au fost oficializate la nivelul județului Vaslui 2.222 de tranzacții imobiliare. La mare căutare sunt terenurile agricole extravilane. În funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în apropierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului, prețul mediu de tranzacționare este de 13.000 lei/hectar. 

Vasluienii au început în forță anul 2023, în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare. În primele patru luni ale anului au fost vândute nu mai puțin de 2.222 de case, terenuri și apartamente. Doar în luna aprilie au fost parafate 175 de tranzacții cu terenuri agricole.

La nivel național, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în aprilie 2023, în București – 6.322, Ilfov – 2.447 și Constanța – 2.288. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 33, Teleorman – 196 și Covasna – 226.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a patra lună a anului 2023 sunt Mehedinți – 855, Dolj – 540 și Constanța – 499.

Reamintim că în perioada ianuarie – octombrie 2022, pe site-ul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui au fost publicate 3.284 oferte de vânzare de terenuri agricole extravilane. În total, proprietarii din județul Vaslui au scos la vânzare 2.692 hectare de teren.

După analizarea acestor oferte, DAJ Vaslui a emis 546 de avize finale pe baza cărora propietarii pot finaliza precedura de tranzacționare a terenurilor. De asemenea, UAT-urile au emis 1.118 procese verbale de finalizare a procedurii.

Prețurile aferente acestor terenuri oscilează în funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în apropierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului. În prezent, prețul mediu de tranzacționare este de 13.000 lei/hectar.

De altfel, interesul fondurilor din străinătate pentru terenurile agricole extravilane continuă să fie foarte mare. Dan Hurduc, vicepreședintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că la nivelul legislativului sunt în lucru o serie de modificări care vizează legea arendei, iar fondurile din străinătate au o serie de interese.

„În prezent, câteva milioane de hectare de teren din România sunt cumpărate de fonduri din străinătate. Sunt oarecare presiuni ale acestor fonduri, în care durata arendei să fie doar un an. În felul acesta, consolidările din agricultură tind să stagneze”, a explicat Dan Hurduc.

 

Exit mobile version