Est News

Rețeta dezastrului! Falimente multe, șomaj ridicat, salarii la stat mai mari cu 40% decât în mediul privat

de Dănuț CIOBANU 

Problemele din economia județului Vaslui se acutizează de la o lună la alta. În primele luni ale acestui an, un număr foarte mare de agenți economici și-au sistat activitatea, fenomen care a dus la creșterea ratei șomajului. În timp ce mediul economic este sufocat, salariile din sectorul bugetar sunt mai mari cu 40% decât în mediul privat, ceea ce duce la o migrație a personalului către stat.  

Datele statistice publicate de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului indică o creștere alarmantă a falimentelor la nivelul economiei județului Vaslui.

Pe segmentul suspendări de activitate, în primele trei luni ale acestui an au fost suspendate 77 de firme, cu un procent de 42,59% mai mare față de perioada similară a anului trecut.

La secțiunea de dizolvări, în perioada ianuarie – martie 2023 au fost dizolvate 104 societăți, cu un procent de 48,57% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

La capitolul radieri situația este identică cu anului precedent, 189 de firme fiind rediate din registrul Comerțului în primele trei luni din acest an.

„În cazul încetărilor de activitate avem de a face cu locuri de muncă pierdute, cu creșterea ratei șomajului, în timp ce statul pierde foarte multe venituri. Evident, prin încetarea activităților economice se îngroașă numărul asistaților social. Am asistat în anul 2023 la o creștere a șomajului în județul Vaslui. Mediul de afaceri este sufocat și abia mai respiră. Din păcate, salariile în mediul public, la stat cum se spune, sunt cu aproximativ 40% mai mari decât în mediu privat, ceea ce înseamnă o trecere mai mult către sistemul public, decât a rămâne în mediul privat”, a spus Vasile Popa, expert în cadrul Camerei Auditorilor Financiari.

Numărul șomerilor din județul Vaslui este în creștere. În primele luni ale acestui an, la nivel național, în topul şomajului se situează judeţele Teleorman și Vaslui.

La sfârșitul lunii martie 2023, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui erau înregistrați 8.988  șomeri (din care 3.707 femei), rata șomajului fiind de 8.48.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 8.30 în această lună acest indicator a înregistrat o creștere cu 0.18 pp.

Din totalul de 8.988 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Vaslui, 753 erau beneficiari de indemniziţie de şomaj, iar 8.235 erau șomeri neindemnizați.

Șomerii cu învăţământ gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Vaslui (4.109 șomeri ), urmat de cei cu învăţământ primar şi fără studii (2.588 șomeri), învățământ profesional 1.236), iar 928 șomeri au absolvit studii liceale, 46 someri au absolvit studii postliceale iar 81 șomeri au studii universitare.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 3.062 persoane foarte greu ocupabile, 4.687 greu ocupabile, 1.141 mediu ocupabile, iar 98 sunt persoane ușor ocupabile.

 

 

Exit mobile version