de Dănuț CIOBANU
Pentru a depăși ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește dezvoltarea economică, județul Vaslui trebui să se orienteze spre vestul Europei. Autoritățile județene trebuie să stabilească legături strânse cu marile orașe europene, pentru a beneficia de investiții pentru dezvoltare. Doar prin locuri bine plătite în mediul privat și stimularea mediului de afaceri, Vasluiul se poate înscrie pe traiectoria prosperității.
Perspectivele de dezvoltare a economiei vasluiene pentru anii următori sunt extrem de modeste. Potrivit prognozelor oficiale, județul Vaslui va avea la sfârșitul acestui an cel mai mic PIB din Regiunea Nord-Est.
Vasile Popa, expert în cadrul Camerei Auditorilor Financiari, a spus că pentru relansarea mediul economic din județul Vaslui este nevoie de locuri de muncă și competiție pe piața muncii, ceea ce înseamnă salarii mai mari pentru angajații din privat. În acest fel se vor putea colecta mai multe venituri pentru bugetele locale și centrale.
„Autoritățile locale trebuie să stimuleze mai mult mediul de afaceri. Trebuie ca autoritățile vasluiene să stabilească punți de legătură importante cu orașe din vestul Europei. E un început foarte bun că avem aceste punți de legătură cu Republica Moldova în unele domenii, dar este insuficient”, a spus Vasile Popa.
În cursul lunii ianuarie 2023, Comisia Națională de Prognoză a publicat
„Proiecţia principalilor indicatori economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”. La capitolul creștere economică, perspectivele de dezvoltare pentru județul Vaslui sunt modeste.
La finalul acestui an, valoarea produsului intern brut al Vasluiului va fi de 13,4 miliarde de lei, prețuri curente.
Celelalte județe din Regiunea Nord-Est vor avea următoarele valore ale PIB-ului la finalul anului acesta: Bacău – 29,9 miliarde de lei; Botoșani – 15,3 miliarde de lei; Iași – 53,2 miliarde de lei; Neamț – 21,4 miliarde de lei; Suceava – 28,6 miliarde de lei.
Prognozele economice pentru următorii ani indică o creștere a PIB-ului pentru județul Vaslui în 2026 la valoarea de 17,2 miliarde de lei. Dacă ne raportăm la județul Botoșani, care mulți ani a fost încadrat între cele mai sărace județe din Moldova alături de Vaslui, PIB-ul va fi de 19,6 miliarde de lei.
Practic, diferența economică prognozată între cele două județe la sfârșitul acestui an va fi de 1,9 miliarde de lei, în timp ce la finalul anului 2026 previziunile arată că PIB-ul județului Botoșani va fi mai mare decât al județului Vaslui cu 2,4 miliarde de lei.