Est News

Investiții majore în lupta cu seceta! Fermierii vasluieni au înțeles că fără irigații nu poți face agricultură performantă

de Dănuț CIOBANU 

După mai mulți ani în care seceta a calamitat sever culturile agricole, fermierii vasluieni au înțeles că salvarea vine de la un sistem de irigații performant. După prima etapă de reabilitare a amenajării Albița-Fălciu, se derulează noi investiții pentru extinderea rețelelor de irigații În prezent, se lucrează la Vetrișoaia, unde se reabilitează stația de repompare și 11,4 kilometri de canale de irigații.

Agenţia Naţională de  Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui derulează a doua etapă de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din amenajarea Albița-Fălciu. Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui, a spus că sunt lucrări la Vetrișoaia, unde se reabilitează stația de repompare și 11,4 kilometri de canale de irigații care deservesc această zonă.

„Valoarea investiției este de 18,7 milioane de lei. În prezent, 19% din contractul de lucrări este realizat. S-au reabilitat complet 4,6 kilometri de canale de irigații și sperăm ca în perioada următoare să putem livra apă la primul punct ce aparține de organizația utilizatorilor de apă pentru irigații Vetrișoaia. Prin noua investiție se asigură apa pentru o suprafață de 1,9 hectare de teren agricol. Fermierii au înțeles că fără irigații nu pot avea producții agricole constante și, în acest sens, au accesat și un proiect european”, a spus Sandu Damian.

În prima etapă de reabilitare a amenajării pentru irigații Albița – Fălciu s-a modernizat infrastructura principală de irigaţii ce deserveşte 10.075 hectare. Această suprafaţă se regăsește la organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii care şi-au modernizat infrastructura secundară de irigaţii.

În cadrul acestui obiectiv de investiţii de la Albiţa – Fălciu, s-au reabilitat următoarele: 4 staţii de pompare reversibile; 38,221 km canale de alimentare şi distribuţie a apei pentru irigaţii; 15 buc construcţii hidrotehnice, din care 12 buc podeţe şi 3 buc stăvilare.

Valoarea investiţiei actualizata la data de 1 ianuarie 2021 a fost de 50.664.394,63 lei cu TVA, respectiv 11.424.772,56 euro.

Seceta prelungită din anul trecut a diminuat sever producția de cereale de la nivelul județului Vaslui. Dacă în 2021 de pe o suprafață totală de 223.125 hectare (ha) cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță s-a obținut o producție totală de 932.566 tone, în anul 2022 de pe aproximativ aceeași suprafață a fost obținută o cantitate totală de 278.503 tone. Mai exact, producția realizată a fost cu 70% mai mică decât în anul precedent. Prin urmare, pierderile înregistrate de producătorii agricoli au fost foarte mari.

Anul trecut, situația suprafețelor cu culturi agricole de primăvară afectate de secetă în județul Vaslui a fost următoarea: porumb – 37.655 hectare; floarea soarelui – 36.269 hectare; soia – 281 hectare; mazăre – 532 hectare; plante furajere – 5.627 hectare; alte culturi – 166 hectare; lucernă de câmp – 33 hectare; livezi – 171 hectare; viță de vie  – 84 hectare; cartofi – 2 hectare.

 

 

Exit mobile version