de Dănuț CIOBANU
Județul Vaslui are în implementare 10 proiecte europene în valoare de aproximativ 300 milioane de lei. Pentru toate aceste investiții este nevoie urgentă de resurse financiare. Este vorba de asigurarea cofinanțării, precum și finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate acestor proiecte. Pentru a evita blocajele în derularea investițiilor, UAT-urile se pot împrumuta de la Ministerul Finanțelor.
Majoritatea proiectelor europene implementate la nivelul județului Vaslui au termene de finalizare data de 31 decembrie 2023.
„Consiliul Județean (CJ) Vaslui trebuie să se asigure că va dispune de resursele financiare necesare prefinanțării și cofinanțării acestora. De asemenea, trebuie acoperite eventualele cheltuieli neeligibile pentru încadrarea în termenele prevăzute de contractele de finanţare”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
Cum în continuare există întârzieri în ceea ce priveşte încasarea sumelor aferente acestor proiecte, pentru a evita apariția unor blocaje este necesară asigurarea unui flux de lichidități financiare disponibile la nivelul bugetului județului Vaslui.
În acest sens, Guvernul României a aprobat un instrument financiar care vizează posibilitatea UAT-urilor să se împrumute de la Ministerul Finanțelor pentru asigurarea confinanţării proiectelor europene, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate acestor investiții.
Unul dintre proiecte europene privește „Extindere Unitate de Primiri Urgențe și Realizare Heliport” În luna noiembrie 2021 a fost lansată procedura de achiziție a lucrărilor de construcție pentru realizarea proiectului. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Procedura a fost finalizată în data de 11 martie 2022 prin semnarea contractului de lucrări cu SC PAVMIR AGRO SRL Galați.
Principalii beneficiari ai proiectului sunt cei 56.000 de pacienți care trec, în medie, în fiecare an pe la UPU Vaslui. Printre beneficiari se mai numără și cele 101 persoane care lucrează la UPU, precum și paramedicii care muncesc pe autospecialele de terapie intensivă.
La finalizarea investițiilor, cadrele medicale din cadrul UPU vor avea condiții adecvate de muncă. Este vorba despre asigurarea unor circuite funcționale pentru dirijarea pacienților; supravegherea eficace a pacienților printr-un spațiu deschis de triaj; îmbunătățirea dotării cu aparatură medicală pentru diagnosticarea rapidă a pacienților, precum și asigurarea transferului cu maxima rapiditate a pacienților care necesită transport aerian de urgență către alte unități spitalicești.
Nu în ultimul rând, cei 170 de aparținători ai pacienților care se prezintă, în medie, zilnic la UPU au nevoie de spații adecvate de așteptare pentru reducerea stresului cauzat de timpul prelungit de așteptare, precum și asigurarea unor condiții optime pentru a primi servicii suport de consiliere și sprijin.