Ministerul Agriculturii a afișat pe site-ul propriu, în secțiunea „Transparență Decizională”, un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se propune prelungirea valorificării tomatelor și în perioada 1-15 iulie 2023, inclusiv. În prezent, valorificarea producției de tomate pentru cei înscriși în program în acest an trebuie realizată până la data de 30 iunie 2023.
„Măsura a fost luată având în vedere solicitările reprezentanților cultivatorilor de legume, care au invocat întârzierea perioadei de fructificare a tomatelor din cauza temperaturilor fluctuante din primăvara anului 2023”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.
Totodată, se propune și modificarea termenului-limită până la care se pot depune documentele justificative la direcțiile agricole județene, respectiv până la data de 18 iulie 2023 inclusiv.
Din informațiile comunicate de direcțiile pentru agricultură județene, reiese că, până la această dată, valorifică producția obținută numai circa 65% din numărul cultivatorilor înscriși în program.
Până la această dată, 25 de fermieri au notificat DAJ Vaslui în vederea evaluării producției de tomate. Pe 31 mai au fost primii legumicultori care au comercializat roșii în piețe. Este vorba despre fermieri din Ivești, Pogonești, Delești, Ștefan cel Mare.
Programul „Tomata” are mare căutare în rândul legumicultorilor din județul Vaslui. Anul acesta s-au înscris în program 91 de fermieri.
Producătorii de tomate au avut posibilitatea accesării sprijinului de minimis până la data de 1 aprilie 2023, pentru care Ministerul Agriculturii a alocat circa 3000 de euro/beneficiar.
(Dănuț CIOBANU)