Est News

Misiuni de salvare contracronometru pentru înlăturarea urmărilor unui cutremur cu efecte grave pentru municipiul Vaslui

Tema exercițiului: „Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat municipiul Vaslui”. A fost pus în aplicare a Planul Roșu de Intervenție. Din cauza violenței mișcării tectonice, în municipiul Vaslui s-a produs eșecul utilităților publice . Cel mai afectat este fondul locativ construit înainte de 1977, cele mai multe avarii fiind înregistrate în zonele: Călugăreni, Donici, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, str. Veteran Țurcanu și Unitatea Militară.

CLSU și CJSU s-au întrunit în regim de urgență (la sediul Primăriei Vaslui respectiv la sediul Instituției Prefectului Vaslui) și au pus în aplicare planurile de apărare municipiului / judeţului, dispunând declanșarea acțiunilor de intervenție în situații de urgență. Începând cu ora 11:10,  comandantul acțiunii a dispus instalarea Postului de Comandă Înaintat și operaționalizarea Punctului Medical Avansat într-o zonă neafectată, situată cât mai aproape posibil de zonele unde s-au găsit cele mai multe victim.

La blocurile 1 și 2 din municipiul Vaslui au apărut fisuri, atât la fațadă, cât și la elementele portante, 20 de locatari fiind blocați în interior. La S.C. „Comcereal” S.A. Vaslui, doi muncitori au fost surprinși la înălțime, scările fiind blocate, autospecialele de lucru la înălțime neputând fi amplasate în apropiere. Pe strada Călugăreni, două clădiri au fost grav avariate, estimându-se că sunt două persoane decedate și tot atâtea prinse sub elementele de zidărie, precum și 12 persoane sinistrate și șase rănite. Asemenea și în zona fostei unități militare. Un incendiu s-a declanșat la blocul nr. 377 de pe strada Republicii, la etajul cinci. Blocul era izolat termic cu polistiren expandat, astfel că incendiul s-a propagat la fațada exterioară.

În data de 21.07.2023, la ora 10:55, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter,  cu durata de circa 30 de secunde. Unda seismică s-a propagat pe direcția Buzău – București – Zimnicea, respectiv, pe direcția Tecuci – Bârlad – Vaslui. Unde seismică a produs pierderi majore la infrastructură și pierderi de vieți omenești.

În municipiul Vaslui s-au produs pierderi de vieți omenești în urma prăbușirii unor construcții, urmate de incendii, distrugerea/afectarea parțială a rețelelor de alimentare cu apă, gaze și energie electrică. De asemenea s-au blocat unele căi rutiere, unii locuitori rămânând blocați în incinte din cauza prăbușirii unor elemente de construcție. Cel mai afectat a fost fondul locativ construit înainte de 1977, cele mai multe avarii fiind înregistrate în zonele: Călugăreni, Donici, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, str. Veteran Țurcanu, Unitatea Militară.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-au întrunit în regim de urgență (la sediul Primăriei Vaslui respectiv la sediul Instituției Prefectului Vaslui) și au pus în aplicare planurile de apărare a municipiului/judeţului, dispunând declanșarea acțiunilor de intervenție urgentă și executarea inspecțiilor, în vederea stabilirii și delimitării zonelor afectate, salvării persoanelor și acordării primului ajutor, identificării rețelelor de utilități avariate, precum și pentru identificarea incendiilor și/sau exploziilor etc.

Începând cu ora 11:10 a fost declanșat Planul ROȘU de Intervenție,  comandantul acțiunii dispunând instalarea Postului de Comandă Înaintat și operaționalizarea Punctului Medical Avansat  într-o zonă neafectată situată cât mai aproape posibil de zonele unde se găseau  cele mai multe victime.

La blocurile 1 și 2 din municipiul Vaslui au apărut fisuri, atât la fațadă, cât și la elementele portante, 20 de locatari fiind blocați în interior. La SC „Comcereal” SA Vaslui, doi muncitori au fost surprinși la înălțime, scările fiind blocate, autospecialele de lucru la înălțime neputând fi amplasate în apropiere. Pe strada Călugăreni, două clădiri au fost grav avariate, estimându-se că sunt două persoane decedate și tot atâtea prinse sub elementele de zidărie, precum și 12 persoane sinistrate și șase rănite. Asemenea și în zona fostei unități militare.

Din cauza violenței mișcării tectonice, în municipiul Vaslui s-a produs eșecul utilităților publice. La Spitalul Județean Vaslui, secția TBC s-au produs avarii semnificative, în urma cărora 16 persoane au rămas blocate la primul etaj, patru dintre acestea fiind greu transportabile și imobilizate la pat, necesitând asistență/metode de evacuare adecvate situației speciale de urgență ivite.

Un incendiu s-a declanșat  la blocul nr. 377 de pe strada Republicii, la etajul cinci. Blocul era izolat termic cu polistiren expandat, astfel că incendiul s-a propagat la fațada exterioară. Casa scării a fost inundată cu fum, gaze toxice și fierbinți, cinci persoane aflându-se în imposibilitatea de a se evacua. De asemenea, conducta de alimentare cu gaze naturale prezenta deformări majore.

ATENȚIE:

Acesta a fost SCENARIUL unui EXERCIȚIU combinat privind intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat municipiul Vaslui.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență,  Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al judeţului Vaslui a  intervenit cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă (autospecială echipate cu module pentru descarcerare), două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru descarcerare grea, două autoscări de intervenție și salvare de la înălțime, două autospeciale de intervenție și comandă, patru ambulanțe SMURD, între care o ambulanță SMURD tip C1, opt ofițeri, 40 de subofițeri și soldați/gradați profesioniști, 11 paramedici, un asistent medical și un medic, precum și personalul alertat din turele libere.

Serviciul de Ambulanță al Județului Vaslui a intervenit cu două ambulanțe, asemenea și Politia Locală Vaslui.

Inspectoratul de Poliție al judeţului Vaslui a intervenit cu trei patrule de poliție, iar Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui cu un echipaj mobil.

Pe timpul exercițiului au fost constituite echipe de căutare-salvare, de extragere a victimelor din zonele  periculoase și de acordare a primului ajutor medical răniților. La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit pentru salvarea persoanelor și acordarea primului ajutor, precum și transportarea acestora la unitățile medicale din proximitate. Cele două persoane blocate la înălțime au fost evacuate cu ajutorul salvatorilor SMURD pe de elicopterul de salvare trimis în sprijin.

Pentru a veni cât mai repede în ajutorul victimelor surprinse sub dărâmături, echipele de căutare-salvare au folosit camere de detectare prin termoviziune și detectarea geologică.

Punctul de comandă mobil a fost asigurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență  „Mihail Sturdza” Iași.

Fluidizarea traficului și asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe traseele de deplasare, pe timpul desfășurării exercițiului au fost asigurate de către polițiști și jandarmi.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui, Inspectoratului pentru Situații de Urgență  „Mihail Sturdza” Iași,

Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Direcției de Sănătate Publică Vaslui, Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Primăria municipiului Vaslui, Inspectoratului General de Aviatie, Inspectoratului Județean în Construcții Vaslui, Poliției Locale Vaslui,  Filialei de Crucea Roșie Vaslui, reprezentanții distribuitorilor zonali de energie electrică, apă  si gaze naturale, precum și voluntari, toate acestea fiind coordonate de Instituția Prefectului Vaslui.

Exerciţiul a avut ca obiective principale testarea capabilităţilor de  acțiune şi de răspuns a forţelor de intervenţie, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc, dar și verificarea punerii în aplicare, atât a planurilor proprii, cât și a celor de cooperare.

Astfel de exerciții vor continua și în perioada următoare.

 

Exit mobile version