Direcția Silvică (DS) Vaslui completează veniturile cu cesionarea dreptului de recoltare a trufelor, pentru care în ultima perioadă, printr-o mediatizare intensă, se manifestă un interes crescut și în rândul populației din comunitățile noastre locale.
„Trufele sunt considerate alimente de lux, ceea ce face ca prețul acestora în restaurantele din Europa și nu numai să fie unul pe măsură. Pentru noi, cei care suntem, prin complexitatea ecosistemelor forestiere pe care le gestionăm, „producătorii” acestora, reprezintă după valoarea economică și o mândrie faptul că la final din pădurile DS Vaslui ajung în întreaga lume aceste „diamante negre”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.
DS Vaslui își completează veniturile și din valorificarea fructelor de pădure care sunt cele mai importante sub aspect cantitativ și valoric.
Silvicultorii vasluieni oferă spre vânzare anual între 200 – 400 tone de fructe de pădure. Acestea provin din flora spontană a României și sunt certificate ca produse agroalimentare ecologice.
„Instituția noastră angrenează în procesul de recoltare a produselor nelemnoase anual între 2000 și 2500 de persoane, care provin din cele 300 sate, aflate în raza de competență. Aceștia realizează venituri de peste 200 lei/persoană/zi în timpul campaniilor de recoltare”, a explicat Cătălin Idriceanu.
Anul trecut, veniturile realizate din valorificarea produselor nelemnoase au fost de 53.558.363 lei din care 1.970.232 lei (394.046 euro) 3,68% produse accesorii – fructe de pădure, plante medicinale, silvoturism.
În anul 2022, la nivelul DS Vaslui au fost recoltate fructe de pădure (220,63 tone). În urma acestor activități, veniturile totale încasate de muncitorii zilieri au fost de 1.154.379 lei (230.876 euro).
(Dănuț CIOBANU)