Est News

Record de vânzări! Populația județului Vaslui a achiziționat peste 150.000 de metri cubi de lemne de foc

de Dănuț CIOBANU 

Asigurarea lemnului de foc pentru populație reprezintă una din prioritățile silvicultorilor vasluieni. Anul trecut, Direcția Silvică Vaslui și operatorii economici au fost valorificat către populație un total de 151.469 metri cubi de material lemnos. Pentru iarna trecută, prețul lemnelor de foc a fost plafonat  până la sfârșitul lunii martie 2023. În cazul lemnului de foc, plafonul a fost stabilit la 400 de lei/metru cub. 

Direcția Silvică (DS) Vaslui valorifică materialul lemnos prin intermediul ocoalelor silvice, în timp ce firmele private  comercializează lemnul provenit din exploatațiile forestiere.

DS Vaslui deține 6 formații de exploatare a masei lemnoase: 82 muncitori forestieri; 5 utilaje; 3 încărcătoare frontale; 4 remorci cu autoîncărcare. De asemenea, deține depozite de lemn fasonat: 3 depozite permanente și 25 depozite temporare

DS Vaslui a valorificat în anul trecut către populație un volum de 66.722 metri cubi cu o valoare de 18.168.003 lei, iar agenții economici au comercializat către populație un volum de 84.747 metri cubi.

Pentru iarna trecută,  Guvernul României a stabilit să plafoneze prețul lemnelor de foc până la sfârșitul lunii martie 2023. În cazul lemnului de foc, plafonul a fost stabilit la 400 de lei/ mc.

De asemenea, au fost plafonate și prețurile finale facturate ale următoarelor produse: brichete din lemn – cel mult 1.500 lei/ tonă cu TVA inclus; pelete (peleții) din lemn – cel mult 2.000 lei/ tonă cu TVA inclus.

”Datoria noastră este să punem la dispoziția populației resursa de lemn și o facem. Vom acoperi cantitățile necesare pe piață. Activitatea de recoltare e o lucrare tehnică care are o dimensiune economică. Lemnul poate fi achiziționat de persoanele fizice sau de instituții direct din parchetele din păduri sau din depozitele de material lemnos”, spunea Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, instituția a pus în funcțiune o mașina de despicat lemne, montată la depozitul de la Brodoc. Instalația a costat circa 120.000 de euro și are capacitatea de a despica lemnul mare adus direct din pădure. La cererea clientului lemnele pot fi trasportate la destinație sau pot fi ridicate direct de la depozitul de la Brodoc.

 

Exit mobile version