Ministerul Agriculturii continuă programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru perioada de extrasezon (toamnă–iarnă 2023-2024). În acest sens a fost postat pe site-ul instituției un proiect de hotărâre pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2023 – 2024.
Programul prevede că legumicultorii care înființează în spații protejate culturi de: tomate; ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar; castraveţi; fasole păstăi; salată; spanac; ceapă verde pe o suprafață de 1.000 mp și vor îndeplini condițiile prevăzute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.
Cererile se vor depune în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii. Valorificarea producției se va face în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar plățile se vor efectua după data de 26 februarie 2024.
Legumicultorii vasluieni au valorificat prin Programul „Tomata” o cantitate totală de 336 tone de roșii. Producătorii au putut să comercializeze marfa în piețele din județ și în alte zone ale țării până la data de 15 iulie 2023.
Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, a spus că un număr de 85 de producători agricoli au îndeplinit condițiile de eligibilitate în cadrul programului.
„Acești fermieri au adus documentele justificative că au valorificat cel puțin 3.000 de kilograme de roșii. Noi am solicitat în data de 24 iulie necesarul de fonduri, care se ridică la suma de 1.261.995 de lei”, a spus Gigel Crudu.
(Dănuț CIOBANU)