Est News

Peste 800 de falimente la Registrul Comerțului! Guvernul Ciolacu pregătește creșterea impozitelor pentru IMM-uri

de Dănuț CIOBANU 

Nu mai puțin de 812 firme din județul Vaslui au încetat activitatea în cursul acestui an. În acest context economic dificil, pentru a acoperi deficitul imens de la bugetul consolidat al statului, pentru mediul de afaceri sunt pregătite majorarea unor taxe și impozite. Antreprenorii au avertizat că o creștere a impozitării pentru IMM-uri echivalează cu numeroase falimente și disponibilizări.

În timp ce Guvernul Ciolacu pregătește ordonanța austerității, mediul de afaceri vasluian este dominat de sistări de activitate. În perioada ianuarie – iulie 2023, nu mai puțin de 430 de firme au fost radiate  din Registrul Comerțului, iar 148 de societăți și-au suspendat activitatea.

În aceeași perioadă, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, au fost dizolvate 206 de firme, iar un număr de 28 au intrat în insolvență.

Patronatul din județul Vaslui este extrem de nemulțumit de  noile măsuri fiscale anunțate de guvernanți. Dacă vor fi introduse taxe mai mari pentru IMM-uri, antreprenorii preconizează o scădere severă a veniturilor bugetare. Creșterea impozitării pentru microîntreprinderi echivalează cu numeroase falimente, multe IMM-uri vor face diponibilizări, în timp ce firmele vor contabiliza o scădere severă a cifrei de afaceri.

„Mediul de afaceri nu este de acord sub nicio formă cu noile măsuri de impozitare. Agenții economici nu își vor mai putea face nicio proiecție pentru viitor. Indiferent de variantele de impozitare, ar fi o lovitură nimicitoare pentru mediul de afaceri. Suntem în criză, rata inflației este ridicată, avem prețuri foarte mari la tot felul de servicii și produse și acum se pregătește o nouă impozitare! Ar fi o mare greșeală dacă s-ar aproba aceste impozite. Mediul de afaceri este singurul care asigură veniturile pentru finanțarea statului român, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Județul Vaslui va avea la finalul acestui an un PIB pe locuitor de 7.522/euro/locuitor. Conform datelor Comisiei Naționale de Prognoză care a publicat „Proiecţia principalilor indicatori  economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”, pe următoarele locuri în topul lipsei de performanță economică se numără județul Botoșani cu 8.534 euro/locuitor și județul Călărași cu 8.832 euro/locuitor.

La polul bunăstării se află județe precum Timiș – 20.366 euro/locuitor, Cluj – 22.787 euro/locuitor și Brașov – 19.690 euro/locuitor.

PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator de măsurare a producției și reflectă preformanța economică și creșterea productivității. Practic, PIB-ul pe cap de locuitor este deseori folosit ca un indicator a nivelului de trai: un PIB pe cap de locuitor mai mare semnifică un nivel de trai mai ridicat.

 

 

Exit mobile version