Est News

IPJ Vaslui: Campanie de conștientizare a riscurilor privind apelurile false la 112

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, au derulat, în perioada iunie-august 2023, o campanie de conștientizare, cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la numărul de urgență 112. ”Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii atrag atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.

Polițiștii au efectuat activități informativ-preventive, atât în rândul copiilor, dar și al adulților, cu privire la consecințele apelurilor false la 112, având în vedere numărul mare de apeluri false sesizate în ultima perioadă la nivelul Poliției Române, prin intermediul cărora persoane necunoscute au sesizat amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv spitale sau unități de învățământ.

După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse.

În acest context, polițiștii atrag atenția că astfel de fapte aduc prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, cât și întreaga comunitate.

Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie” se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 1000 lei. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 500 şi 1000 de lei .

Analiza privind intervenția la evenimentele semnalate prin 112 la nivelul Poliției Române, pe trimestrul I al anului 2023, potrivit  datelor comunicate de structurile teritoriale, relevă faptul că 372.753 de apeluri au fost direcționate către poliție, din care 163.802 au fost apeluri non-urgente (categorie care se poate regăsi atât în cazul apelurilor confirmate, cât și a celor neconfirmate), 27.388 de reveniri și 11.544 de apeluri abuzive.

Polițiștii reamintesc tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version