de Dănuț CIOBANU
Primăria Vaslui va preda în această săptămână la Ministerul Dezvoltării studiul de fezabilitate aferent proiectului privind construirea de locuințe pentru tineri. Pentru demararea investiției, autoritățile locale urmează să pună la dispoziția constructorului un teren de 5.000 de metri pătrați, situat pe strada Ceramicii. Acolo se vor construi 100 de apartamente pentru tineri, din care 20 de apartamente cu trei camere.
Valoarea totală a proiectului este de 36.279.846 lei cu TVA inclus, respectiv 30.487.265 lei fără TVA. Asistenţa financiară nerambursabilă solicitată de către municipiul Vaslui pentru acest proiect este în suma de 6.193.200 euro fără TVA.
Consiliul Local Vaslui a aprobat într-o ședință extraordinară, proiectul „Construire locuințe pentru tineri în Municipiul Vaslui”. Proiectul a fost votat în unanimitate în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 10.
„Pe fondul local, pentru orașele reședință de județ sunt alocate sume prealabile. Fondul local din municipiul Vaslui are alocată suma de 12 milioane de euro, urmând să fie construite 100 locuințe pentru tineri. Vor fi 40 de apartamente cu o cameră, 40 de apartamente cu două camere și 20 de apartamente cu trei camere”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.
Pe fondul locativ este obligatoriu realizarea a 45 de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Prin urmare, pentru diferența de până la 12 milioane de euro care este alocată municipiului Vaslui se vor achiziționa 10 mijloace de transport electrice.
Condiţiile de accesare a fondurilor europene aferente PNRR în cadrul apelurilor de proiecte PNRR/2022/C10 prevăd ca pentru toate tipurile de solicitanţi, la orice proiect depus pentru oricare dintre investiţiile prevăzute în cadrul acestui apel, este prevăzută automat o alocare suplimentară pentru staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice, care vor fi achiziţionate centralizat de Ministerul Dezvoltării.
Astfel, este obligatoriu ca în cadrul fiecărei prime solicitări de finanţare depuse de un beneficiar să fie prevăzută instalarea unui număr de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice.
Pentru municipiile reşedinţă de judeţ, numărul minim de staţii este 45. Minim 25% vor avea o putere de cel puţin 50 kW, iar restul staţiilor vor avea o putere de cel puţin 22 kW.