de Dănuț CIOBANU
Cum satele județului Vaslui sunt aproape goale de tineri, edilii se plâng că firmele de mai găsesc personal la nivel local. Populația activă preferă să plece în țări din Uniunea Europeană, deși salariile au început să crească. Județul Vaslui a pierdut peste 100.000 de oameni, care au plecat în străinătate de-a lungul timpului.
Operatorii economici din județul Vaslui se confruntă cu o criză severă a forței de muncă. Cum autoritățile locale au în derulare numeroase proiecte de investiții, la nivelul comunităților nu se găsește deloc personal pentru angajare în câmpul muncii.
Corneliu Stângă, primarul comunei Vetrișoaia, a spus că are multe proiecte demarate pe irigații, constucții civile și nu se găsește forță de muncă.
„Din păcate, am avut surpriza în acest an să avem angajați din Republica Moldova și nu de aici din localitate, pentru că nu mai sunt oameni. Tinerii preferă să meargă afară, dar dacă ar fi să tragem o linie, și am avut discuții cu o parte din cei plecați afară, bani eu cred că sunt mai puțini totuși decât cei care i-ar lua aici local. Eu cred că îi atrage ideea că sunt afară, în vest”, a explicat Corneliu Stângă.
În ultimii ani, din județul Vaslui au plecat la muncă în străinătate peste 100.000 de persoane. Este vorba despre populația activă, calificată profesional și care nu s-a mai mulțumit cu câștigurile realizate în țară. Pentru a stabiliza forța de muncă, salariile trebuie majorate, firmele să își motiveze angajații, să fie adoptate măsuri pentru fidelizarea personalului. În tot acest timp, tinerii nu mai cred în promisiuni și pleacă masiv în alte țări europene.
Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că la nivel național migrația în străinătate se contabilizează în milioane de persoane, iar discuțiile privind aducerea unor muncitori străini nu sunt productive. O parte din acești muncitori vor pleca în țările mai bogate ale Uniunii Europene, iar deficitul de personal din țara noastră se va menține.
„Noi trebuie să ajungem la peste 3.000 de lei salariul minim. Noi trebuie să îi motivăm pe oameni să nu mai plece. Pentru că atunci când au aceste salarii, având aceste beneficii, sigur că omul se gândește cât dă pe chirie, cât cheltuie și faptul că nu este aproape de familie. Să nu uităm că județul Vaslui a pierdut peste 100.000 de oameni, care au plecat în străinătate de-a lungul timpului”, spunea Ionel Constantin.