de Dănuț CIOBBANU
Măsurile fiscale prevăzute în ordonanță austerității lovesc sever sectorul IMM-urilor. Cum Vasluiul este cel mai sărac județ al României, impactul creșterii taxelor și impozitelor pentru microîntreprinderi va fi devastator. IMM-urile nu mai pot crește prețurile pentru că nu au cui să vândă și vor intra în faliment. Astfel, statul nu va colecta veniturile preconizate, iar șomajul va crește.
Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că în actualul context economic majorarea taxelor și impozitelor pentru IMM-uri va conduce la o creștere exponențială a falimentelor.
„Când inflația e în creștere, totul este în dezavantajul IMM-urilor. Potrivit acestei ordonanțe, 85% din veniturile previzionate a fi colectate la bugetul statului cad pe umerii IMM-urilor și doar 15% pe partea bugetară. IMM-urile nu au cum să crească prețurile pentru că nu au cui să mai vândă și vor ajunge în faliment. Sistarea activităților economice va fi în final în dezavantajul statului, iar rata șomajului va crește”, a explicat Ovidiu Copacinschi.
Grav este faptul că aceste măsuri fiscale aprobate prin asumarea Guvernului în Parlamentul României vor avea un impact major în județul Vaslui. Dacă în alte zone mai bogate ale țări IMM-urile au la dispoziție mai multe resurse, nu același lucru se poate spune și despre firmele de la nivel local, Vasluiul fiind printre cele mai sărace județe ale României.
În perioada ianuarie – iulie 2023, nu mai puțin de 430 de firme au fost radiate din Registrul Comerțului, iar 148 de societăți și-au suspendat activitatea. În aceeași perioadă, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, au fost dizolvate 206 de firme, iar un număr de 28 au intrat în insolvență.
Județul Vaslui va avea la finalul acestui an un PIB pe locuitor de 7.522/euro/locuitor. Conform datelor Comisiei Naționale de Prognoză care a publicat „Proiecţia principalilor indicatori economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”, pe următoarele locuri în topul lipsei de performanță economică se numără județul Botoșani cu 8.534 euro/locuitor și județul Călărași cu 8.832 euro/locuitor. La polul bunăstării se află județe precum Timiș – 20.366 euro/locuitor, Cluj – 22.787 euro/locuitor și Brașov – 19.690 euro/locuitor.
PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator de măsurare a producției și reflectă preformanța economică și creșterea productivității. Practic, PIB-ul pe cap de locuitor este deseori folosit ca un indicator a nivelului de trai: un PIB pe cap de locuitor mai mare semnifică un nivel de trai mai ridicat.