Est News

Sute de falimente la Registrul Comerțului Vaslui, în timp ce înmatriculările de firme sunt în picaj

de Dănuț CIOBANU 

Mediul economic vasluian a reacționat negativ la politica de austeritate promovată de Guvernul Ciolacu. Dacă în mediul bugetar e liniște, iar reformale anunțate au fost din nou amânate, creșterea fiscalității în mediul privat a pus în alertă antreprenorii locali. Peste 800 de societăți au ieșit deja de pe piață, în timp ce înmatriculările de firme sunt mai puține față de anul trecut.

Reacția mediului de afaceri la măsurile fiscale de austeritate anunțate și ulterior aprobate de Guvernul Ciolacu nu s-a lăsat așteaptată. În perioada ianuarie – august 2023 și-au suspendat activitatea 161 de societăți, în timp ce 465 de firme au fost radiate de la Registrul Comerțului. Potrivit acelorași date statistice, în aceeași perioadă a anului au fost înregistrate 240 de dizolvări de societăți.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, se înregistrează o dinamică negativă a înmatriculările de persoane fizice și juridice din primele opt luni ale anului curent. Mai exact, dacă anul trecut au fost înființate 950 de firme, în perioada similară a acestui an au fost lansate pe piață doar 891 de societăți.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că în actualul context economic majorarea taxelor și impozitelor pentru IMM-uri va conduce la o creștere exponențială a falimentelor.

„Când inflația e în creștere, totul este în dezavantajul IMM-urilor. Potrivit acestei ordonanțe, 85% din veniturile previzionate a fi colectate la bugetul statului cad pe umerii IMM-urilor și doar 15% pe partea bugetară. IMM-urile nu au cum să crească prețurile pentru că nu au cui să mai vândă și vor ajunge în faliment. Sistarea activităților economice va fi în final în dezavantajul statului, iar rata șomajului va crește”, a explicat Ovidiu Copacinschi.

Grav este faptul că aceste măsuri fiscale aprobate prin asumarea Guvernului în Parlamentul României vor avea un impact major în județul Vaslui. Dacă în alte zone mai bogate ale țări IMM-urile au la dispoziție mai multe resurse, nu același lucru se poate spune și despre firmele de la nivel local, Vasluiul fiind printre cele mai sărace județe ale României.

Județul Vaslui va avea cel mai mic PIB din Regiunea Nord-Est 

În cursul lunii ianuarie 2023, Comisia Națională de Prognoză a publicat „Proiecţia principalilor indicatori  economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”. La capitolul creștere economică, perspectivele de dezvoltare pentru județul Vaslui sunt modeste.

La finalul acestui an, valoarea produsului intern brut al Vasluiului va fi de 13,4 miliarde de lei, prețuri curente.

Celelalte județe din Regiunea Nord-Est vor avea următoarele valore ale PIB-ului la finalul anului acesta: Bacău –  29,9 miliarde de lei; Botoșani – 15,3 miliarde de lei; Iași – 53,2 miliarde de lei; Neamț – 21,4 miliarde de lei; Suceava – 28,6 miliarde de lei.

Prognozele economice pentru următorii ani indică o creștere a PIB-ului pentru județul Vaslui în 2026 la valoarea de 17,2 miliarde de lei. Dacă ne raportăm la județul Botoșani, care mulți ani a fost încadrat între cele mai sărace județe din Moldova alături de Vaslui, PIB-ul va fi de 19,6 miliarde de lei.

Practic, diferența economică prognozată între cele două județe la sfârșitul acestui an va fi de 1,9 miliarde de lei, în timp ce la finalul anului 2026 previziunile arată că PIB-ul județului Botoșani va fi mai mare decât al județului Vaslui cu 2,4 miliarde de lei.

 

Exit mobile version